• home
 • video
 • pas verschenen

  Dury: "Rode Duivels ontgoochelden, maar balans Wilmots is positief"

  Dury: "We waren tegen Wales niet op de afspraak."

  Zulte Waregem-coach Francky Dury laat bij Sporza Radio zijn licht schijnen over de finalisten van het EK en de Rode Duivels. "We waren tegen Wales niet op de afspraak. De mensen die daar verantwoordelijk voor zijn, moeten daar lessen uit trekken."

  "De uitschakeling in de kwartfinales tegen Wales was een ontgoocheling", legt Dury meteen de vinger op de wonde. "De eerste match tegen Italië was al een eerste slecht voorteken. Ik miste grinta en beleving."

  "Dat werd rechtgezet tegen Ierland en Zweden. En tegen Hongarije was het heel goed. Het doet dan niet ter zake of ze te open hebben gespeeld. Ook de openingsfase tegen Wales was nog top. Maar daarna hebben we gepanikeerd."

  "We grepen terug naar het systeem met Fellaini, maar ook in dat systeem hebben we nog een goed eerste kwartier in de tweede helft gespeeld. Op de omschakeling is er dan geen druk op de bal en staat het ineens 2-1. Daar misten we Vermaelen en Vertonghen echt. We waren te gehandicapt in de verdediging."

  "We moeten durven zeggen dat we tegen Wales niet op de afspraak waren. De mensen die daar verantwoordelijk voor zijn moeten daar lessen uit trekken."

  Of dat de fout van Wilmots is, wil Dury niet gezegd hebben. "Sommige mensen hadden waarschijnlijk maar één doel: Wilmots afkraken. Ik vind de algemene balans van Wilmots positief. Maar je kan zeggen: op het WK, maar zeker op het EK hadden we kunnen verder geraken. De mensen die dicht bij Wilmots staan, moeten nu oordelen. En ik denk dan vooral aan de spelers en de bond."

  "Twee onverwachte teams in de finale"

  "Ik denk dat mensen eerder ploegen als Spanje, Duitsland en België verwachtten", is Dury ook verrast door de twee finalisten. "Portugal was zeker niet de verwachte naam in de finale en Frankrijk na de eerste ronde ook niet meer."

  "Portugal had niet eens een wedstrijd gewonnen in de eerste ronde", gaat Dury verder. "Tegen Hongarije stonden ze op de rand van de uitschakeling. Pas nadat ze Kroatië klopten, dacht iedereen dat ze, gezien hun programma, wel ver konden geraken. Het is voor velen een onbekende ploeg, maar een echte toernooiploeg."

  "Frankrijk voetbalde dan weer grijs. Ze hebben in de eerste ronde een patent gehad op late doelpunten. Vooral Payet trok ze er toen door. De coach heeft ook Pogba en Griezmann durven wakkerschudden. Ze staan in de finale door een makkelijk programma en nadien Duitsland te kloppen, dat eigenlijk beter was, maar verliest door een dom moment van Schweinsteiger en defensief geklungel bij het tweede doelpunt."

  "Toch is de ster van het EK vooralsnog Griezmann. Hij is zeker niet de beste in de Spaanse competitie en kende een moeilijke start op het EK, waarschijnlijk door het zware seizoen en de Champions League-finale. Bale was ook heel sterk en dan is er natuurlijk Ronaldo."

  "Hij heeft voor mij nog niet echt overtuigd. Maar tegen Wales maakt hij dan een fantastisch doelpunt. Het is een klassevoetballer. Ik hoor de dokter van onze Rode Duivels zeggen dat onze spelers vermoeid waren, maar wat moet Ronaldo dan wel niet zeggen. Hij speelde nog meer wedstrijden, nog de finale van de Champions League. Misschien had hij in de eerste ronde gewoon even meer tijd nodig dan de anderen."

  "Neen, ik keer zeker niet terug bij de bond"

  De algemene teneur is dat er een nieuwe bondscoach moet komen. Zou een terugkeer naar de bond Francky Dury niets zeggen? "Nee, zeker niet", aldus een luid lachende Dury. "Ik heb een project bij Zulte Waregem lopen.

  "Onze voorbereiding is goed begonnen. We hebben paar kleine blessures, maar ook intensief getraind. We bouwen aan een team met zeven nieuwe aanwinsten. Maar er zijn ook veel spelers vertrokken. Ik zou graag in iedere linie nog één extra speler willen. Maar ik denk dat het in orde komt op middellange termijn."