• home
 • video
 • pas verschenen

  Alleen Russische verspringster mag naar Rio, alle anderen geweigerd

  Klisjina pakte goud op het nationaal kampioenschap.

  Darya Klisjina mag van de Internationale Atletiekfederatie toch naar de Olympische Spelen. Alle andere Russische atleten die een aanvraag indienden om naar Rio te mogen, werden geweigerd. Zij wachten nu een uitspraak af van het TAS.

  De IAAF schorste alle Russische atleten nadat een grootschalig dopingschandaal losbarstte in het land. Rusland mocht dus geen atleten uitsturen naar de Olympische Spelen, maar de Internationale Atletiekfederatie wou wel een uitzondering maken voor atleten "die voldoende bewezen hebben dat ze niet profiteren van het Russische systeem".

  Klisjina is na 800m-loopster Joelia Stepanova de tweede atlete die dankzij die regel onder neutrale vlag zal kunnen deelnemen aan de Spelen in Rio. De 25-jarige verspringster is tweevoudig Europees kampioen indoor. De deelname van Klisjina aan de Olympische Spelen moet wel nog goedgekeurd worden door het IOC.

  De twee zijn meteen ook de enige atletes die een uitzondering krijgen. "Iedereen is geweigerd", liet het Russisch olympisch comité weten. 68 Russische atleten hebben wel nog een procedure lopen bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) om hun kwalificatie individueel alsnog veilig te stellen. Uiterlijk op 21 juli doet het TAS uitspraak over deze zaak.