• home
 • video
 • pas verschenen

  Portugese bondscoach: "Blij als we EK winnen zonder het te verdienen"

  Voor Santos telt maar een ding: winnen. Hoe maakt hem niet uit.

  Een dag voor de EK-finale lacht de Portugese bondscoach de kritiek over het matige spel van zijn team weg. "Ik wil gerust blijven horen dat Portugal niet goed speelt", reageert Fernando Santos met een kwinkslag.

  Fernando Santos houdt wel van een tactisch steekspel. De bondscoach verkiest een overwinning boven spectaculair voetbal. De kritiek op zijn werkwijze zal hem worst wezen.

  "Als Portugal het Europees kampioenschap wint zonder het te verdienen, zal ik heel blij naar huis terugkeren", stelt Santos een dag voor de finale tegen Frankrijk. "Ik wil gerust blijven horen dat Portugal niet goed speelt", lacht hij.

  "Voor mij is Portugal altijd een titelkandidaat geweest, maar vooraf had ik drie favorieten: titelverdediger Spanje, wereldkampioen Duitsland en gastland Frankrijk."

  Frankrijk blijft als enige over. "Ze hebben een erg sterke selectie en ze spelen voor eigen volk. Dan is het logisch dat de Fransen als favoriet bestempeld worden, maar de favoriet wint niet altijd. En volgens mij wint Portugal", besluit Santos.

  Maar een keer gewonnen in 90 minuten

  Portugal heeft een opvallend afgelegd op het EK in Frankrijk. Met drie gelijke spelen overleefde het ternauwernood de groepsfase. Daarna had het verlengingen nodig tegen Kroatië, in de kwartfinales tegen Polen zelfs penalty's. Enkel in de halve finales tegen Wales (2-0) kon Portugal in 90 minuten winnen.