• home
 • video
 • pas verschenen

  Merckx: "Echt een straf nummer van Froome"

  Ook Eddy Merckx was onder de indruk van de afdaling van Chris Froome. "Die techniek heb ik nog nooit gezien", vertelt de Kannibaal in Studio France op Radio 1. "Dit is een fameuze tik voor zijn tegenstanders."

  Eddy Merckx was in zijn tijd zeker geen onverdienstelijke daler, maar ook de vijfvoudige winnaar van de Ronde van Frankrijk heeft met grote ogen naar de afdaling van Chris Froome gekeken. "De manier waarop hij deze rit gewonnen heeft, is echt ongelooflijk", zegt Merckx in Studio France.

  "Het is een eigenaardige positie. Ik heb dit nog nooit gezien. Het is natuurlijk niet zonder risico. Een putje in de weg kan catastrofale gevolgen hebben. Dit was een afdaling van iemand met veel zelfvertrouwen, iemand die macht te koop heeft." Heeft Merckx zich ooit gewaagd aan zo'n stunt? "Nee, met de fietsen van toen was dat onmogelijk."

  "Froome was al de grote favoriet en nu heeft hij nog eens de puntjes op de i gezet. Zelfs Quintana kon hem niet volgen bergaf. Dit is een serieuze mentale klap voor zijn tegenstanders. Dit zal vanavond door hun hoofd spoken."

  "Wat het morgen wordt? Ik denk dat je hetzelfde mag verwachten. Als je ziet hoe de ploeg van Froome rijdt, dat is echt om iedereen schaakmat te zetten. Een aankomst bergop ligt hem nog beter. De tegenstanders zullen het moeilijk krijgen. Froome is heer en meester."

  Tot slot had de Kannibaal ook nog bewonderende woorden voor Greg Van Avermaet. "Zijn prestatie is echt uitzonderlijk. Wat hij gedaan heeft, is grote klasse. Chapeau."