• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Duitsland troost zich met de geschiedenis

  Duitsland vernederde Brazilië in 2014 met 1-7.

  Duitsland verloor gisteren zijn halve finale op het EK van Frankrijk met 0-2, maar kan vandaag troost vinden in de geschiedenis. 8 juli heeft de Duitsers in het verleden immers al veel moois gebracht.

  1982: Duitsland wint spectaculaire halve finale met donker randje

  Op 8 juli 1982 speelt Duitsland in Sevilla de beroemde halve finale van het WK tegen Frankrijk. De Duitsers kloppen in een absolute spektakelmatch het Frankrijk van Michel Platini na penalty's (3-3, na pen. 5-4), maar de wedstrijd gaat om een heel andere reden de geschiedenis in.

  Vroeg in de tweede helft wordt de Franse invaller Patrick Battiston gelanceerd door Platini en komt alleen voor de Duitse doelman Harald Schumacher te staan. Battiston mist, maar wordt genadeloos onderuit getorpedeerd door Schumacher, die zijn heup in het gezicht van Battistion plant. De Nederlandse scheidsrechter Corver fluit niet eens voor een overtreding en Schumacher staat meteen erna doodleuk klaar om de uittrap te nemen, terwijl Battiston per brancard wordt afgevoerd.

  1990: Duitsland pakt wereldtitel tegen Argentinië

  Op 8 juli 1990 staat in het Stadio Olimpico in Rome de finale van de Wereldbeker tussen Argentinië en Duitsland op het programma. De finale is een heruitgave van vier jaar eerder in Mexico (3-2 voor Argentinië), maar reikt qua spektakelwaarde nog niet aan haar enkels.

  De Duitsers winnen de flauwe partij door een late penaltygoal van Andreas Brehme met 0-1. Een half fitte Diego Maradona druipt in tranen af.

  Geniet vanaf 1'22" mee van de finale van 1990, met commentaar van Rik De Saedeleer.

  2006: Schweinsteiger schenkt Duitsland derde plaats tegen Portugal

  8 juli 2006 is een datum die voor de Duitsers slechts een troostprijs oplevert. Na vier dagen eerder in de halve finale van het WK in eigen land na verlengingen (0-2) te hebben verloren van Italië, herpakken de Duitsers zich in de wedstrijd om de derde plaats tegen Portugal.

  Het is de dan 21-jarige Bastian Schweinsteiger die de hoofdrol opeist met twee goals. Een eigen doelpunt van Petit en een late eerredder van Nuno Gomes zijn enkel belangrijk voor de statistieken.

  2014: Müller en co vernederen Brazilië in eigen huis

  Iets verser in het geheugen ligt 8 juli 2014. Opnieuw schrijven de Duitsers voetbalgeschiedenis. In de halve finale van het WK is gastland Brazilië de tegenstander en de wedstrijd loopt uit in een zelden gezien kat-en-muisspelletje. De Brazilianen hollen het eerste halfuur achter een ongrijpbare bal aan en door goals van Müller, Klose, Kroos (2x) en Khedira neemt de tussenstand historische proporties aan (0-5).

  Nadien haalt de 'Mannschaft' de voet van het gaspedaal. Schürrle dikt in de tweede helft de score nog aan met twee goals. Oscar kan milderen tot 1-7.