• home
 • video
 • pas verschenen

  Pauwels in "Op eenzame hoogte": "Ik eet geen drie volwaardige maaltijden per dag"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Het Tour-peloton trekt vandaag met de Col d'Aspin voor het eerst het hooggebergte in. De kandidaat-Tour-winnaars als Froome, Quintana en Contador moeten het nu waarmaken. Enkele weken geleden volgde Sporza-journalist Ruben Van Gucht de Tour-voorbereiding van de Belgische ronderenners Jurgen Van den Broeck en Serge Pauwels voor de docu "Op eenzame hoogte". Wij pikten de mooiste fragmenten eruit.

  Van den Broeck: "Jongens met meer talent kunnen iets meer thuisblijven"

  Jurgen Van den Broeck trok voor zijn Tour-voorbereiding op hoogtestage naar de Sierra Nevada. De Belg van Katjoesja liet zijn zwangere partner thuis achter om zich in Spanje klaar te stomen voor de Tour.

  "Ik heb het al veel gezegd: ik moet maximaal trainen om er iets uit te halen. Misschien iets meer dan iemand anders en dat is het zware en moeilijke eraan. Jongens met meer talent kunnen iets meer thuisblijven."

  "In dat opzicht heb ik ook zelf een mogelijke deelname aan de Olympische Spelen afgezegd."

  Video player inladen ...

  Pauwels: "Ik ben sinds vorig jaar gestopt met hoogtestages"

  Serge Pauwels is dan weer de tegenpool van Van den Broeck. De renner van Dimension Data traint liever thuis in de West-Vlaamse polders.

  "Ik heb vroeger nog hoogtestages gedaan, maar ik ben daar sinds vorig jaar van afgestapt. De periodes thuis wissel ik dan af met korte stages in het buitenland. Maar die doe ik niet op hoogte, ik verkies heuvelachtige trainingen op zeeniveau in Italië of Spanje."

  "Op die manier bouw ik trapje voor trapje op en ben ik bij een terugkeer naar België niet extra vermoeid omdat ik van grote hoogte kom."

  Video player inladen ...

  Van den Broeck: "Elke dag tussen de 2.500 en de 3.000 hoogtemeters op dezelfde berg"

  De voordelen van een hoogtestage zijn voor Van den Broeck onontbeerlijk. "Het doel van een hoogtestage is conditie-opbouw en de aanmaak van rode bloedlichaampjes stimuleren. Bovendien komt het klimgevoel op die manier weer naar boven."

  "Elke dag leg ik tussen de 2.500 en de 3.000 hoogtemeters af. Omgerekend zijn er dat zo'n 24.000 in een stage van acht dagen. En dat allemaal op dezelfde berg. De Sierra Nevada blijft een prachtig gebergte. Er komen veel renners naar hier, dat zegt genoeg."

  Video player inladen ...

  Pauwels: "Ik eet geen drie volwaardige maaltijden per dag"

  Ook over het ijzeren voedingsregime deden onze ronderenners hun zegje. "Ik weeg nu 66,5 kilogram, maar dat gaat voor de Tour toch richting de 64 kilogram", vertelde Pauwels. 

  "Ik eet geen drie volwaardige maaltijden per dag, want meestal train ik over de middag door. Het komt erop neer dat je minder energie moet opnemen, dan dat je zelf verbruikt."

  "Het is daarbij belangrijk om naar je lichaam te luisteren en ook dat is een vorm van training. Het lichaam is eigenlijk een aapje dat je alles kan aanleren. Bijvoorbeeld de drang naar suiker, is dat fysiek of mentaal? Het is heel moeilijk om dat verschil aan te leren."

  Video player inladen ...

  "Wie werd er wereldkampioen in Sallanches?"

  Bergop in Sallanches testte Van Gucht ook nog eens de wielerkennis van Van den Broeck. De Katjoesja-renner moest in het bijzijn van kopman Joaquin Rodriguez ruiterlijk toegeven dat zijn kennis van de wielergeschiedenis niet zo heel groot was. 

  Op de vraag wie in 1980 wereldkampioen werd in Sallanches moest Van den Broeck dan ook het antwoord schuldig blijven. Waag zelf ook eens een gokje en bekijk het antwoord in het fragment hieronder.

  Video player inladen ...

  Bekijk hieronder nog eens de volledige documentaire:

  Video player inladen ...