• home
 • video
 • pas verschenen

  Kassa, kassa: EK brengt 830 miljoen euro winst in het laatje

  Het gros van de inkomsten komt uit de verkochte tv-rechten.

  Het Europees kampioenschap in Frankrijk legt de UEFA geen windeieren. De verwachte inkomsten bedragen 1,93 miljard euro, de uitgaven 1,1 miljard euro. De nettowinst van 830 miljoen euro is 34% hoger dan die van het EK 2012, toen er wel acht teams minder deelnamen.

  De UEFA schat de totale opbrengt van het Europees kampioenschap in Frankrijk op 1,93 miljard euro. Minus de kosten voor de organisatie van het toernooi, het uitgereikte prijzengeld en de vergoedingen aan de Europese clubs voor het vrijgeven van hun spelers blijft er nog 830 miljoen euro over in de kassa.

  Het gros van de inkomsten komt uit de verkochte tv-rechten, die iets meer dan 1 miljard euro opbrachten. Ook sponsorovereenkomsten (480 miljoen euro) en de ticketverkoop (400 miljoen euro) spekken het UEFA-potje.

  Ook de uitbreiding van 16 naar 24 teams blijkt een goede zet voor de financiën, want daardoor vonden er twintig extra matchen plaats in vergelijking met het vorige EK.

  Van de nettowinst wordt 600 miljoen euro verdeeld over de 55 leden van de UEFA. De overblijvende 230 miljoen euro zal gebruikt worden om de kosten te dekken van de organisatie van het EK 2020.