• home
 • video
 • pas verschenen

  Boskamp in Panenka!: "Ik heb stilaan vierkante ogen van al dat voetbal"

  Johan Boskamp bij Sammy Neyrinck in Panenka!.

  In Panenka! werd uitgebreid teruggeblikt op de halve finale tussen Duitsland en Frankrijk. Tafelgasten Marc Degryse, Geert De Vlieger, Jan Mulder en Franky Van der Elst hadden het verder over de indrukwekkende sprongkracht van Cristiano Ronaldo. Ook Johan Boskamp liet even van zich horen vanuit Marseille.

  Boskamp: "Ik blijf in mijn stoel liggen voor de finale"

  Opvallende aanwezige in Marseille voor de halve finale tussen Frankrijk en Duitsland: Johan Boskamp. Sammy Neyrinck haalde hem voor de Sporza-microfoon. "Frankrijk is de favoriet voor de finale nu. Als je naar het parcours van Portugal kijkt, dan zie je dat ze vijf keer gelijk hebben gespeeld en pas deze week een eerste keer konden winnen."

  "De Fransen spelen bovendien thuis en ik denk dat ze de grootste kanshebber op de titel zijn. Vandaag vond ik de eerste helft heel leuk. Duitsland was beter en Frankrijk bouwde veel zekerheid in. Ze hebben met Griezmann een goudhaantje lopen en hij maakte het verschil. Heerlijk om te zien."

  "Of ik naar de finale ga kijken? Ik denk dat ik in mijn stoel blijf liggen, maar het kan ook zijn dat ik naar Parijs ga. Ik heb heel de Copa America en het EK gezien, en nu is ook de Ronde van Frankrijk begonnen. Ik heb stilaan vierkante ogen."

  Degryse: "Ver van de goal is Giroud niets waard"

  Olivier Giroud kreeg bij 0-1 dé kans op een tweede Frans doelpunt, maar werd door Höwedes vakkundig afgestopt door een gebrek aan snelheid. "Dit zijn momenten die hij toch te vaak heeft", klonk het bij Geert De Vlieger.

  "Hij loopt alleen op de doelman af en moet daar veel meer uithalen. Als Griezmann dat mag, dan is het altijd doelpunt." Marc Degryse springt bij. "Dat zijn ook de kwaliteiten van Giroud niet. Die moet in de zestien zijn en luchtduels aangaan. Ver van de goal, is hij niets waard. Snelheid heeft hij niet. Daarom is hij ook heel betwistbaar, ook bij Arsenal."

  "Eigenlijk hoort Karim Benzema hier te staan. Hij had hier meer mee gedaan. Als dit gebeurt in de finale en ze verliezen, dan krijgt Deschamps het op zijn kop dat hij Benzema niet mee heeft genomen. Al blijft het ook een ethische kwestie."

  Mulder: "Müller loopt in de weg"

  Jan Mulder zag bij de uitschakeling van Duitsland gelijkenissen met de Rode Duivels. "Löw had een spits moeten meenemen, net zoals Marc Wilmots Nicolas Lombaerts niet had mogen thuislaten. Dat je maar één echte puntspeler mee hebt, vind ik een onbegrijpelijke toestand. Er loopt in de Bundesliga heus nog wel een speler rond die het nummer negen op de rug heeft. Thomas Müller is dat niet. Hij loopt veel in de weg."

  Marc Degryse vult aan. "Geert zegt dat een goede doelman belangrijk is, maar iemand die scoort is nog net iets belangrijker volgens mij. Wat is het moeilijkste: scoren of ballen tegenhouden?"

  Presentator Karl Vannieuwkerke gaat niet helemaal akkoord. "Eigenlijk is de keeper belangrijker. Als hij alles tegenhoudt, dan kan je niet verliezen. Een spits kan nog vijf keer scoren en je kan de wedstrijd toch nog verliezen."

  Kahn: "Het ontbrak de Duitsers aan daadkracht in het strafschopgebied"

  Ook voor ZDF-analist Oliver Kahn, zelf een ex-doelman, was het ontbreken van een doelpuntenmaker een doorslaggevende factor tegen Frankrijk. "Er wordt heel defensief gespeeld op dit Europees kampioenschap, met erg tactische wedstrijden."

  "Volgens mij was hét kernprobleem van de Duitsers daadkracht in het strafschopgebied. Een "valse negen" staat natuurlijk voor creativiteit en voor een bepaalde spelcultuur, maar door het stoppen van Miroslav Klose hebben we geen echt aanspeelpunt meer in het centrum."

  Mulder: "Onbegrijpelijk hoe hoog Ronaldo kan springen"

  Jan Mulder had op het einde van de uitzending niets dan lovende woorden voor Portugal-spits Cristiano Ronaldo, die met een geweldige kopbalgoal Portugal voorbij Wales hielp. "Onbegrijpelijk dat hij zo hoog kan komen door af te stoten met twee benen en niet met één. Ook Johan Cruijff had dat. Hij was taai in de lucht tussen al die kleerkasten in de verdediging." Marc Degryse rondt af: "Chester sprong ook nog hoog, maar het doelpunt van Ronaldo was echt volledig zijn verdienste."

  Uit een studie blijkt dat Ronaldo 78 centimeter hoog springt. Dat is hoger dan de gemiddelde NBA-basketbalspeler. De kracht van de afsprong is ongeveer vijf keer zijn lichaamsgewicht, of 5G. Dat is vergelijkbaar met wat een astronaut te verduren krijgt bij de lancering.

  Karl Vannieuwkerke verduidelijkt: "Een gemiddelde man springt vanuit stilstand 41 centimeter, een gemiddeld NBA-speler 72 centimeter, Ronaldo 78 centimeter. Dat is hoog, maar toppers uit andere sporten doen nog beter. Tienkamper Brian Clay springt 110cm hoog, Michael Jordan kon 122cm springen, volleyballer Leonel Marshall raakte aan 127cm en NFL-speler Randy Moss sprong 130cm hoog."

  De volledige uitzending van Panenka!: