• home
 • video
 • pas verschenen

  "Top 8 in Rio zou minstens even straf zijn van Van der Plaetsen"

  Thomas Van der Plaetsen met zijn medaille aan de Amsterdamse grachten.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Thomas Van der Plaetsen met zijn medaille aan de Amsterdamse grachten.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Tienkamper Thomas Van der Plaetsen heeft donderdag uitgepakt met een knalprestatie op het EK atletiek. "Tonnen respect", reageert Sporza-commentator Marc Willems, die de kansen van de kersverse Europese kampioen inschat voor de Olympische Spelen in Rio.

  "Europees kampioen? Een mirakel"

  Thomas Van der Plaetsen (25) heeft iedereen verbaasd, Marc Willems incluis.

  "Ik zag hem als een outsider voor de medailles. Maar goud? Neen, dat niet", moet de atletiekcommentator toegeven.

  "Een jaar en negen maanden geleden werd bij hem teelbalkanker vastgesteld. Dat hij nu de beste van Europa is in zo'n zware discipline vind ik een mirakel."

  "Van der Plaetsen heeft zichzelf overtroffen"

  "Tonnen respect voor de prestatie van Van der Plaetsen, maar ik moet wel een kanttekening plaatsen. De Fransman Mayer en de Duitsers Kai Kazmirek en Arthur Abele waren niet van de partij in Amsterdam", merkt Marc Willems op.

  "Zij hadden hun ticket voor Rio al op zak. Met hen erbij was het waarschijnlijk een ander verhaal geworden. Al doet dat niets af van de prestatie. De afwezigen hebben ongelijk."

  "Van der Plaetsen heeft zichzelf overtroffen. Temeer omdat hij dit jaar last had van kleine blessures en nog geen tienkamp had afgewerkt. Hij deed wel een paar individuele nummers, maar dat geeft onvoldoende zicht op een hele tienkamp."

  "Werken aan sprintsnelheid"

  Thomas Van der Plaetsen scoorde uitmuntend op de springnummers. In welke disciplines kan hij nog progressie boeken?

  Marc Willems: "In de drie werpnummers. Dat heeft met kracht en techniek te maken. Iets wat met de jaren komt. Daarvoor heeft hij nog tijd."

  "Wat mij zorgen baart, is  - op wereldvlak gezien - zijn gebrek aan absolute sprintsnelheid. Dat kan hij niet meer fundamenteel veranderen, vrees ik. Al is dat niet dramatisch, want hij compenseert door elders veel punten te rapen."

  "Hoe hij beter kan worden? Dat  is een moeilijk evenwicht. Kracht winnen op werpnummer mag niet ten koste gaan van souplesse en niveau op de springnummers. Hij moet gewoon op alles blijven trainen en werken. Automatisch zal zijn niveau op een aantal nummers nog verbeteren."

  "Top 8 in Rio is minstens even straf"

  Met deze prestatie zakt Thomas Van der Plaetsen vol zelfvertrouwen af naar Rio. Hoe schat Marc Willems zijn kansen in voor de Olympische Spelen?

  "In Rio moeten we het niet over medailles hebben", vindt onze commentator. "Daar komen onder anderen drie Amerikanen bij, een aantal Duitsers, de Canadees Warner en de Fransman Mayer."

  "Voor mij zou top 8 op de Olympische Spelen minstens even straf zijn als zijn Europese titel. De prestatie van Van Alphen, die vier jaar geleden vierde werd op de Spelen, zie ik Van der Plaetsen nog niet evenaren. Nog niet, want over enkele jaren behoort dat wel tot de mogelijkheden."

  Thomas Van der Plaetsen poseert met zijn gouden medaille