• home
 • video
 • pas verschenen

  Verheyen: "Het is het EK van de tactische discipline"

  Gert Verheyen in Panenka!.

  In Panenka! werd gisteren stevig gediscussieerd over de eindfase van het EK voetbal. Tafelgasten Jan Mulder, Franky Van der Elst, Dennis van Wijk en Gert Verheyen blikten ook vooruit naar de halve finale tussen Duitsland en Frankrijk. "Het maakt niet uit tegen wie Portugal de finale speelt, België had daar moeten staan."

  Van Wijk: "Naast Bale en Ronaldo, heb ik heel weinig gezien gisteren"

  Portugal haalde de finale dankzij een 2-0-zege tegen Wales. Dat had het vooral te danken aan een sterke Cristiano Ronaldo. "Kwaliteit heeft het gehaald van teamgeest, en dat door één man", analyseert Franky Van der Elst.

  "Ook bij Wales moest alles van één man komen, maar daar lukte het niet." Voor Dennis van Wijk is het geen verrassing dat Portugal in de finale staat. "Het gaat om rendement en dan flikken de Portugezen het telkens opnieuw. De laatste zeven EK's waar ze aan deelnamen, haalden ze minstens de kwartfinales. Het is een echte toernooiploeg."

  "De wedstrijd kondigde zich aan als het grote duel tussen Gareth Bale en Cristiano Ronaldo. Telkens één van hen aan de bal was, ontstond er gevaar. Verder heb ik heel weinig gezien in die wedstrijd."

  Video player inladen ...

  Verheyen: "Het is het EK van de tactische discipline"

  Opvallend: 7 van de 8 ploegen in de kwartfinales spelen met twee spitsen. Gert Verheyen nuanceert. "Je mag niet denken dat een 4-3-3 per definitie nog met één spits is. De meesten komen naar binnen en blijven niet meer tegen de zijlijn plakken."

  "Dat veel ploegen met acht van de tien spelers achter de bal spelen, verbaast mij niet. Het is voor mij het EK van de tactische discipline, tactische flexibiliteit, organisatie, loopvermogen, duelkracht en nog meer van dat soort dingen."

  Jan Mulder vult aan. "Filip Joos had het in zijn commentaar over "elkaar neutraliseren". Dat vond ik een heel goed woord."

  "In voetbal kan je niet altijd de bal hebben", aldus Verheyen. "Er zijn ook momenten dat je de bal niet hebt. Wat je dan doet is even belangrijk."

  Video player inladen ...

  Van der Elst: "Pogba zou dé man van het toernooi worden, maar is dat niet"

  In de halve finale tussen Frankrijk en Duitsland is het uitkijken naar de prestatie van Paul Pogba. Die speelt voorlopig niet het toernooi dat iedereen van hem had verwacht voor de start van het EK.

  Dennis van Wijk weet hoe dat komt. "Hij speelt op een positie die minder opvalt dan de mensen die de goals maken bij Frankrijk. Hij levert enorm veel werk verdedigend en dat gaat misschien ten koste van zijn aanvallende impulsen."

  "Voor het toernooi dacht je dat hij de man ging zijn", vult Franky Van der Elst aan. "Dat is niet het geval. Hij wilde wat té graag en zijn eerste twee wedstrijden waren niet goed. Hij begon het te forceren en trapte vanaf 25 meter om zelf te kunnen scoren."

  Video player inladen ...

  Mulder: "Het kan mij niet schelen tegen wie Portugal in de finale speelt"

  Jan Mulder is er nog altijd niet goed van dat de Rode Duivels het niet haalden tegen Wales. "Het kan mij niet schelen tegen wie Portugal speelt in de finale. Portugal-Frankrijk of Portugal-Duitsland, het maakt allemaal niets uit. We waren voor België in de finale en zijn al blij dat Wales daar niet staat."

  Video player inladen ...

  Panenka! begon met IJslands handgeklap:

  Video player inladen ...

  De volledige uitzending van Panenka!:

  Video player inladen ...