• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandeven over Van Alphen: "Het worden nog zware dagen, vrees ik"

  Wim Vandeven is de coach van Hans Van Alphen.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Wim Vandeven is de coach van Hans Van Alphen.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Wim Vandeven, de coach van Hans Van Alphen, doet bij Sporza emotioneel het verhaal van de opgave van zijn tienkamper. Die liet verstek gaan voor de tweede dag op het EK atletiek in Amsterdam, waardoor meteen Rio weg is. En wat met de rest van zijn carrière? "Het is nog te vroeg om over het einde te praten."

  De tweede dag van de tienkamp heeft niet gebracht wat Vandeven en Van Alphen gehoopt hadden. "Hans had de voorbije weken problemen met zijn buikspieren en rondom zijn heupen."

  "De eerste dag is eigenlijk heel goed verlopen. We waren heel tevreden. Maar natuurlijk is een belasting van vijf proeven op één dag niet zo evident. Zeker als je de voorbije weken een klein beetje gas hebt moeten terugnemen en iets minder specifiek hebt kunnen trainen."

  "Ik had een beetje de vrees hoe hij zou opstaan. Het is gebleken dat dat net te moeizaam was. Hij had te weinig bewegingsmogelijkheid om horden te gaan lopen."

  Gisteren klonk Van Alphen wel nog optimistisch: "Omdat we wisten dat de tweede dag, met de technische nummers en de 1.500m, zijn beste dag is. We lagen op schema om de tienkamp tot een goed einde te brengen en de nodige punten te halen voor Rio. Maar helaas is het anders uitgedraaid."

  "Moeilijk moment voor hem en voor mij"

  De beslissing viel bij de opwarming: "Natuurlijk moet iedereen 's morgens wat loskomen. Maar bij hem bleef dat duren, je zag dat hij niet de bewegingsamplitude had die hij nodig heeft om over horden te lopen."

  "We hebben met de arts nog overlegd wat er eventueel zou kunnen. Bijvoorbeeld een pijnstiller nemen. Maar het mocht uiteindelijk niet baten."

  De finale beslissing was moeilijk: "Voor hem én voor mij", snikte Vandeven. "Hij heeft er vier jaar alles voor gedaan. Je zegt niet veel op zo'n moment. Je moet er gewoon zijn. Het worden nog zware dagen, vrees ik."

  Vandeven wil nog niet verder kijken: "We hebben het nog niet over het einde van zijn carrière gehad. Dat is nu ook niet het tijdstip. Normaal gezien zou Talence (17-18 september, red) nog kunnen en misschien is het ook geen slecht idee. Het is altijd leuker om met een tienkamp te kunnen afsluiten in plaats van halverwege in mineur te moeten stoppen."