• home
 • video
 • pas verschenen

  Portugal-coach Santos: "Spektakel of niet, dat maakt ons niet uit"

  Bondscoaches Santos en Coleman blikken terug op eerste halve finale.

  Portugal plaatste zich gisteren ten koste van Wales als eerste voor de eindstrijd van dit EK. Bondscoach Fernando Santos beseft dat het spel soms de wensen overliet, maar is vooral blij in de finale te staan. Chris Coleman, trainer van Wales, is dan weer trots op het afgelegde parcours van zijn ploeg.

  De zege in de halve finale tegen Wales en het bijhorende ticket voor de finale was de eerste wedstrijd op dit EK die Portugal binnen de 90 minuten winnend wist af te sluiten.

  De Portugezen geraakten slechts moeizaam door de groepsfase en hadden in de achtste finale verlengingen nodig om Kroatië van zich af te schudden. In de kwartfinales tegen Polen moesten strafschoppen dan weer de beslissing brengen.

  De Portugese bondscoach Santos beseft dat het niveau van zijn ploeg niet altijd overdonderend was, maar is vooral blij met de kwalificatie.

  "Op een gegeven moment zal iedereen toch moeten toegeven dat Portugal de kracht heeft om tegenstanders te ontmantelen. Wij hebben altijd een plan, zowel in aanvallend als in verdedigend opzicht."

  "Ik verwachtte een moeilijke wedstrijd tegen Wales en dat was het ook. Maar dankzij onze kwaliteiten staan we toch maar mooi in de finale", aldus Santos, die twee jaar geleden al de finaleplaats voor zijn ploeg voorspelde.

  "Tijdens een wedstrijd van twee jaar geleden in Saint-Denis beloofde ik aan mijn spelers hier op 10 juli 2016 terug te staan en dat is nu dus gelukt."

  "We zijn misschien niet de beste ploeg ter wereld, maar je zet ons ook niet zo makkelijk opzij. Soms is het leuk om naar ons te kijken en soms niet, maar dat maakt ons niet uit. Wij willen winnen, altijd. Spekaktel hoeft niet."

  "Het bereiken van de finale is mijn grootste prestatie als trainer, maar ik wil pas na de eindstrijd worden gefeliciteerd", besluit Santos, die het zondag mag opnemen tegen gastland Frankrijk of wereldkampioen Duitsland.

  Coleman: "Het was een geweldige ervaring"

  In de kwartfinales maakte Wales nog gehakt van de Rode Duivels, maar gisterenavond moest het dan toch zijn meerdere erkennen in de ploeg van Cristiano Ronaldo. Toch keert bondscoach Chris Coleman met een goed gevoel terug naar huis.

  "Ik wist dat het eerste doelpunt cruciaal zou zijn. Het was een gesloten wedstrijd. Portugal verdedigde goed en gaf amper ruimte weg. In de tweede helft waren we vijf minuten de concentratie kwijt en dan weet je dat je dat op dit niveau cash betaalt."

  "Ik moet Portugal feliciteren, hopelijk winnen ze de finale. Voor ons was het een enorme prestatie om de halve finales te bereiken. We hebben alles gegeven, het was een geweldige ervaring."

  "Misschien was dit de match te veel, maar ik ben enorm trots op mijn spelers en zij zullen dat ook wel zijn."