• home
 • video
 • pas verschenen

  Planckaert over Van Avermaet: "Mooier dan de Ronde van Vlaanderen winnen"

  Eddy Planckaert in Panenka!.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Ook in Panenka! was de overwinning van Greg Van Avermaet in de Tour de France voer voor discussie en analyse. Tafelgasten Jan Mulder, Eddy Planckaert, Franky Van der Elst en Gert Verheyen waanden zich even in Vive le Vélo en hadden het over de zwaarste sport.

  Planckaert: "Mooier dan de Ronde van Vlaanderen winnen"

  Eddy Planckaert, zelf winnaar van twee Tour-ritten, schat de prestatie van Van Avermaet hoger in dan een overwinning in de Ronde van Vlaanderen. "Ik zou dit boven mijn overwinning in de Ronde plaatsen. Heel de wereld kijkt naar de Tour. Hij wint een bergetappe met vijf minuten voorsprong. Dat is uitzonderlijk."

  "Hij reed er iedereen af na een vlucht van bijna tweehonderd kilometer. Twee dagen geleden zat hij nog ingesloten, maar nu was het wel prijs. De Tour is niet gemakkelijk. Je moet ooit zelf deelgenomen hebben om te weten hoe zwaar de Ronde van Frankrijk is. Hij gaat de Tour niet winnen, maar als hij na vrijdag nog in het geel staat na de Aspin, dan is dat geweldig."

  Video player inladen ...

  Verheyen: "Wielrennen is zwaarder dan voetbal"

  Wat is de zwaarste sport: voetbal of wielrennen? Voor Jan Mulder is het duidelijk. "Voetbal is veel zwaarder. De renners kunnen toch een hele dag in het peloton zitten?"

  Eddy Planckaert countert: "Als ze zouden voetballen op asfalt, dan misschien wel." Ook Gert Verheyen volgt Planckaert: "Als een voetballer moe is, dan stopt hij met lopen. Een wielrenner gaat door, ook als hij moe is. De opoffering van die gasten is ook veel groter dan die van een voetballer. Een voetballer kan nog een normaal leven leiden en normaal eten. Wielrenners moeten overal op letten. Voetballers leven zeker niet zo extreem voor hun sport."

  Planckaert: "Ik begrijp bijvoorbeeld niet dat die mannen naast de goal schieten tijdens een strafschoppenreeks. Ze verdienen zoveel geld. Als Van Avermaet een bocht verkeerd inschat, dan zit hij het ravijn binnen."

  Video player inladen ...

  Van Avermaet: "Ik was heel ontgoocheld na de tweede rit"

  Greg Van Avermaet stond bij Maarten Vangramberen nog even stil bij zijn ritoverwinning in de Tour. "Toen we meer dan tien minuten voorsprong pakten, begon ik erin te geloven. Er waren nog een aantal mannen mee die nog dicht in het klassement stonden, maar die gooiden we overboord."

  "Thomas De Gendt is ook de juiste man om mee te hebben in de ontsnapping. Hij ging voor de bolletjestrui en ik vroeg of hij al genoeg punten gesprokkeld had. Dat was zo en dan ben ik maar alleen gegaan. Ik moest hem op afstand houden. Ik voelde mij heel sterk, maar was niet zegezeker."

  "Deze overwinning doet heel veel deugd. Na de tweede rit was ik heel ontgoocheld, want ik wilde daar winnen. Ook na mijn val in de Ronde van Vlaanderen was dat zo. Ik voelde dat ik erbij kon zijn in de finale. Dit maakt veel goed."

  Video player inladen ...

  Dochtertje Fleur viert mee met papa Greg:

  Mooi beeld na de zege van Van Avermaet. Dochtertje Fleur vierde mee met papa Greg voor de televisie. Jan Mulder werd er zowaar stil van. "Mooi, hier word ik sentimenteel van."

  Video player inladen ...

  De VRT-dome zingt "Our Greg's on fire":

  Video player inladen ...

  Van Avermaet vindt dat het tijd is voor Vive le Vélo:

  Video player inladen ...