• home
 • video
 • pas verschenen

  Dwyane Wade ruilt Miami Heat na 13 jaar voor Chicago Bulls: "I'm going home"

  Wade, 34 en shooting guard, speelde 13 jaar voor de Heat.

  Enkele dagen na de ophefmakende transfer van Kevin Durant kent de NBA weer een bewogen overstap: Heat-vedette Dwyane Wade trekt naar zijn geboortestad Chicago. "Het was geen makkelijke beslissing, maar ik denk dat deze keuze het beste is voor mij en mijn familie", zegt de 34-jarige shooting guard. Bij de Bulls gaat hij 47 miljoen dollar verdienen op twee seizoenen, de Heat boden hem maar 40 miljoen dollar.

  Wade speelde nooit voor een andere NBA-ploeg dan de Heat, waar hij in 2003 terechtkwam. Hij groeide er uit tot boegbeeld en zorgde mee voor drie titels (2006, 2012 en 2013). Twaalf keer speelde hij het All Star Game.

  Maar nu is zijn avontuur in Florida voorbij. Wade wilde zijn contract bij Miami niet verlengen. Hij vroeg 50 miljoen dollar voor twee jaar, maar kon maar 40 miljoen krijgen.

  De Chicago Bulls, de Milwaukee Bucks en de Denver Nuggets sprongen op de kar. Denver kwam met 52 miljoen dollar op de proppen, maar Wades voorkeur ging snel naar Chicago, de stad waar hij geboren is en een moeilijke kindertijd doormaakte. Hij ging basketballen en Michael Jordan - dé vedette van de Chicago Bulls - werd zijn idool.

  In een brief waarin hij zjin overstap uitlegt, zegt Wade dat hij naar huis terugkeert: "Na 13 jaar heb ik beslist om een nieuwe weg in te slaan met de Chicago Bulls. Dat was geen makkelijke beslissing, maar het voelt als de juiste voor mij en mijn familie."

  "Ik ben nooit vergeten waar ik vandaag kom en ik ben blij dat ik kan spelen voor de ploeg die mijn liefde voor het basketbal heeft gevoed. Ik kijk ongeduldig uit om naar huis terug te keren, naar een stad die me zeer dierbaar is."

  Wade en Butler moeten Chicago weer opbouwen

  Volgens de Amerikaanse pers ligt er voor Wade in Chicago 47 miljoen dollar klaar voor twee seizoenen. De komst van Wade betekent wel dat Chicago Jose Calderon (naar LA Lakers) en Mike Dunleavy (naar Cleveland) moet laten gaan.

  Wade, die aan een carrièregemiddelde van 23,6 punten per match draait, moet meewerken aan de heropbouw van de Bulls. Vorig seizoen liepen die voor het eerst sinds 2008 de play-offs mis. "D-Wade" zal samen met Jimmy Butler Chicago moeten dragen, nu toppers als Derrick Rose, Joakim Noah en Pau Gasol de voorbije weken het team hebben verlaten.