• home
 • video
 • pas verschenen

  Raes: "Voor Wilmots is het over, maar de lynchpartij is verwerpelijk"

  "Wilmots moet verdwijnen om een nieuwe wind te laten waaien."

  Het EK is in zijn absolute eindfase aanbeland. Zonder de Rode Duivels, maar met nog drie mooie affiches in het vooruitzicht. Frank Raes maakt een voorlopige balans op. De Sporza-commentator is het niet helemaal eens met de kritiek op de aantrekkingskracht van de wedstrijden en bespreekt uiteraard ook het debacle van de Rode Duivels.

  "Wilmots moet verdwijnen, maar lynchpartij is verwerpelijk"

  Een beetje chauvinisme kan nooit kwaad. Daarom kiest Frank Raes voorlopig voor de goal van Radja Nainggolan tegen Wales als hét moment van het toernooi. "Op dat ogenblik leek voor iedereen in het stadion alles mogelijk. We stonden al in de finale", vertelt hij.

  "Maar sport kent geen vaste scenario's. Opeens zakte alles in elkaar als een pudding.  De reden daarvoor zoek ik toch bij de noodzakelijk vertimmerde defensie. Met Vermaelen en Vertonghen was het niet gebeurd."

  "Voor Wilmots is het verhaal duidelijk over. Hij moet verdwijnen om een nieuwe wind te laten waaien. De lynchpartij die nu aan de gang is vind ik wel verwerpelijk. Dat is natrappen op iemand die al op de grond ligt."

  "Ook het probleem dat gemaakt wordt over de opstapvergoeding van 1 miljoen euro vind ik onterecht. Als je een contract afsluit, moet je het respecteren. Daar valt nog weinig aan te doen."

  De vraag die ondertussen luid klinkt, is wie Wilmots moet opvolgen als hij stopt bij de Rode Duivels. "Voor mij zijn toch vooral Michel Preud'homme, Hein Vanhaezebrouck en Frank Vercauteren kandidaten."

  "Niks tegen een buitenlander, maar bedenkingen bij Pellegrini en Garcia"

  "Niets tegen een buitenlander, maar ik heb mijn bedenkingen bij namen als Manuel Pellegrini en Rudi Garcia. De nieuwe trainer moet de situatie bij de nationale ploeg kennen. Je werkt met enorme vedetten. Wilmots heeft dat eerst goed gedaan, maar is te ver gegaan. Na een tijdje waren de spelers de baas. Ik denk dat ze eens uit hun comfortzone gehaald moeten worden."

  "Louis van Gaal is een heel boeiende trainer. Ik ken hem ook een beetje en eigenlijk is hij best een aangename man. Maar zijn inzichten dateren van enkele jaren geleden. Voor mij mag de nieuwe trainer een jonger profiel hebben."

  "3-5-2 heeft opmars gemaakt op dit EK"

  Wat vond Frank Raes van de tot nu toe 48 gespeelde wedstrijden? "Er wordt veel gezeurd over het niveau. Over te weinig goals, te verdedigend spel of over de bus parkeren", merkt hij.

  "Maar dat was in het verleden niet veel anders. In 2004 won Griekenland en dat voetbal was nog veel erger. Thuis voor tv kan het spel soms ontgoochelend zijn, maar in het stadion zie je hoe intens de matchen meestal zijn."

  "De mentaliteit, inzet en tactiek houden het boeiend. Portugal-Kroatië was volgens veel mensen saai, maar als commentator vond ik de match wel boeiend en meeslepend. Er werd heel intens en goed verdedigd. De boeiendste match was Italië-Spanje, omdat het tiki-taka van Spanje door de mand viel door de nieuwe ideeën van Italië."

  "Het valt me op dat de 3-5-2 weer een opmars heeft gemaakt op dit EK. Ik begrijp niet waarom niet meer ploegen zo spelen of zich er op instellen."

  "Winnaar van Frankrijk-Duitsland is favoriet in finale"

  Vanavond kennen we de eerste finalist, maar de absolute kraker volgt pas morgen in Marseille. "Frankrijk is Duitsland nog nooit tegengekomen op een EK, maar op WK's verloren ze de laatste drie duels", weet Raes.

  "In Frankrijk heerst dus een revanchegevoel. Bovendien spelen ze thuis, hebben ze veel talent en zijn ze "au grand complet". Anderzijds konden ze nog niet echt overtuigen en hadden ze een makkelijk parcours."

  "Voor mij blijft Duitsland heel licht favoriet. 51 procent tegen 49 procent voor Frankrijk, zeg maar. Ook Duitsland overtuigde niet altijd en mist een aantal belangrijke pionnen, maar ze hebben zo veel talent. Zeker op het middenveld met Kroos, Draxler, maar ook supertalent Julian Weigl van Dortmund. Ik denk dat hij Khedira zal vervangen morgen."

  "De winnaar van het duel tussen Frankrijk en Duitsland is natuurlijk de grote favoriet voor de eindzege. Portugal toonde wel dat het heel flexibel kan spelen. Open tegen Hongarije, gesloten tegen Kroatië. Ik vind ze lichtjes favoriet tegen Wales. Vooral omdat Wales Ramsey mist, die bijna belangrijker was dan Bale."