• home
 • video
 • pas verschenen

  KBVB-dokter Van Crombrugge: "Vermoeidheid van zwaar seizoen eiste haar tol op EK"

  Kris Van Crombrugge (r) met Thomas Vermaelen.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Kris Van Crombrugge geeft in Artsenkrant de medische verklaring waarom de Rode Duivels tijdens het Europese kampioenschap in Frankrijk niet op hun top gepresteerd hebben. De spelers waren zeer moe en dat was nog moeilijk om te keren, zegt hij.

  Kris Van Crombrugge, orthopedisch chirurg in Mechelen, is al enkele jaren de ploegdokter van de Rode Duivels. Voor de start van het EK had hij al gezegd dat veel spelers met kwaaltjes sukkelden en/of zeer moe waren na een belastend seizoen.

  "Veel Rode Duivels komen uit de Premier League en hadden daar zelfs geen winterrust. Zie ook naar Engeland, een van de favorieten voor het EK, met al die spelers uit de eigen competitie: zij gingen er nog sneller uit dan België."

  "Mentaal hebben de spelers zich nog opgeladen, maar fysiek eiste de vermoedheid haar tol. Elke dag hebben ze de nodige supplementen gekregen: vitamine D, Fe, probiotica, Beta-Alanine..."

  "Tijdens de voorbereiding moesten tal van spelers onder de scanner, op een bepaald moment over het hele land: in Genk, Antwerpen, Mechelen, Knokke en Brugge. Zowat de helft van de selectie zat in de aanloop naar het Ek opgezadeld met blessures, zodat we de trainingen moesten individualiseren."

  "De buitenwereld had hier geen weet van. We werkten in alle stilte, omdat we ons aan het beroepsgeheim moesten houden. Uit respect voor de spelers hebben we die medische info niet te grabbel gegooid. Dat is vanzelfsprekend."

  "Het gevolg was wel dat in sommige kranten cowboyverhalen gepubliceerd werden, zonder de grond van de zaak te kennen. We overwegen dan ook om juridische stappen te zetten, omdat onze reputatie en ons imago geschaad werden."

  "We dachten aanvankelijk dat Kevin De Bruyne ziek was"

  Kevin De Bruyne was één van de spelers die in Frankrijk niet helemaal uit de verf kwamen. "We dachten aanvankelijk dat Kevin zich ziek voelde. Hij ging niet vooruit tijdens de voorbereidende trainingen en wedstrijden", gaat Van Crombrugge door in Artsenkrant.

  "We hebben zijn lab- en gps-waarden onderzocht, dat viel nog redelijk mee. Naarmate het toernooi vorderde, werd hij wel elke wedstrijd beter, maar zijn klasseflitsen bleven achterwege. Hij haalde nooit zijn topniveau."

  "Kevin had een zware blessure opgelopen tijdens het seizoen. Hij revalideerde, kwam terug op topniveau, maar het is bekend dat een initiële opflakkering na een revalidatie gevolgd wordt door een tijdelijke terugval."

  De conclusie van de bondsdokter? "De pers zei vooraf dat het EK pas geslaagd zou zijn als we de finale zouden halen: de lat op zijn hoogst."

  "Zonder de blessures van Kompany, Lombaerts en finaal Vertonghen plus de schorsing van Vermaelen zat een finale er misschien wel in. Maar Duitsland en een paar andere toplanden hadden we wellicht niet kunnen kloppen, zelfs niet in onze sterkste formatie."

  Wat de voor het EK afgekeurde Nicolas Lombaerts betreft, wil Van Crombrugge nog één zaak kwijt. "Hij was medisch niet speelklaar. Over de fictieve verhalen en de aanvallen in bepaalde kranten zal ik juridisch advies inwinnen."