• home
 • video
 • pas verschenen

  Audit vindt geen verboden transacties bij Belgisch-Nederlands WK-bid

  Karembeu werd goed betaald als lobbyist.

  De Nederlandse en Belgische voetbalbond werden beschuldigd van onkiese betalingen in de poging om het WK 2018 binnen te halen. Maar een onderzoeksbureau vond niets illegaals.

  De Nederlandse krant Volkskrant had eind 2015 gepubliceerd dat Nederland en België in 2009 een Afrikaanse stemmenronselaar, Amadou Diallo, 10.000 euro betaald hadden. En dat druiste volgens de krant tegen de FIFA-regels in.

  De Nederlandse bond KNVB liet prompt een onafhankelijk bureau de zaak uitpluizen. Dat bureau bekeek of aan lobbyisten Christian Karembeu en Marc Schasny of die Diallo onrechtmatige betalingen gebeurden.

  Vanuit de Nederlandse bond werden die alvast niet betaald. Maar de KNVB betaalde wel 240.000 euro aan de Belgische bond KBVB. En dat geld werd gebruikt om vooral Karembeu en Schasny deels te betalen.

  Voor Diallo werd door de KBVB een compensatie van 10.000 euro ingeschat, maar die zou enkel een onkostenvergoeding van 138 euro gekregen hebben. De rest van het geld werd ook in de lobbycampagne gepompt.

  Het onderzoeksbureau concludeerde dat er uit niets gebleken is dat de lobbyisten geld voor stemmen aangeboden hebben. Er was geen sprake van een inbreuk op de FIFA-reglementen.

  België en Nederland grepen uiteindelijk naast het WK 2018. Dat werd toegewezen aan Rusland.