• home
 • video
 • pas verschenen

  "Als Anderlecht het Eurostadion niet wil, moet het zelf maar bouwen"

  Anderlecht lijkt het project los te laten.

  De soap rond het Eurostadion en Anderlecht blijft duren. Ghelamco wil een stadion maken voor 60.000 toeschouwers met het oog op het EK 2020, maar dat vindt paars-wit te groot. "Dan moeten ze zelf maar 300 miljoen op tafel leggen voor een nieuw stadion", zegt Brussels minister Guy Vanhengel (Open Vld).

  De stad Brussel, Anderlecht en bouwpromotor Ghelamco hebben zich geëngageerd om op parking C, vlakbij het huidige Koning Boudewijnstadion, een nieuw Eurostadion te bouwen. Maar Anderlecht lijkt nu uit het project te willen, onder meer omdat 60.000 zitjes te veel zou zijn.

  "Anderlecht zegt dat hun huidig businessmodel tot 32.000 en misschien zelfs tot 40.000 toeschouwers toelaat", zegt Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel, een van de drijvende krachten achter het Eurostadionproject, aan Bruzz.be. 

  "De club moet nu zelf bekijken wat ze met die 20.000 extra plaatsen zullen doen. Die zullen ze misschien aan vijf euro moeten verkopen aan de Brusselaars."

  "Of de huurprijs te hoog is? Anderlecht betaalt 9,7 miljoen euro per jaar gedurende 30 jaar. Dat is de huurprijs die de club bepaalde bij de bouwvoorstellen. Toen was het zelfs maar voor 50.000 zitjes, nu krijgen ze er 60.000. Als de club het anders wil, moet ze zelf maar 300 miljoen euro op tafel leggen voor een stadion."

  Vanhengel: "Van Biesbroeck mist maatschappelijke verantwoordelijkheid"

  De hoofddoelstelling van het Eurostadion is het EK 2020, maar dat is niet de streefdatum van Anderlecht. Jo Van Biesbroeck, die de financiële touwtjes in handen heeft bij Anderlecht, maakte dat heel duidelijk.

  "Jo Van Biesbroeck is bij Anderlecht neergestreken als een olifant in een porseleinen winkel", reageert Vanhengel.

  "Hij heeft de gewoonte om te onderhandelen met internationale financiers toen hij bij AB InBev werkte. Dat is een keihard bedrijf. De maatschappelijke verantwoordelijkheid die bij investeren komt kijken, is iets wat die mens compleet ontgaat."

  "Als je het gewoon bent om bier te verkopen trek je het je niet aan of de mensen zat zijn of niet. Het niet halen van de EK 2020-deadline is louter een onderhandelingsstrategie voor betere voorwaarden."