• home
 • video
 • pas verschenen

  Xhaët over toptransfer in NBA: "Zwakke enkels van Curry blijken nu godsgeschenk"

  Kevin Durant trekt volgend seizoen het truitje van Golden State aan.

  NBA-ster Kevin Durant beheerst het sportnieuws in de VS na zijn aankondiging dat hij naar de Golden State Warriors verkast. "Ik ben er ondersteboven van, dit had ik totaal niet verwacht", zegt Dennis Xhaët, NBA-commentator bij PlaySports, aan Sporza.

  Dat Kevin Durant, wiens contract afliep, met een handvol ploegen om de tafel zat, was geen geheim. "Maar ik ging er toch van uit dat hij gewoon bij Oklahoma City en zijn maatje Russell Westbrook zou blijven. Dat hij naar Golden State gaat, had ik echt niet verwacht. Ik ben er ondersteboven van", vertelt Dennis Xhaët.

  "Oklahoma City heeft dit seizoen in de play-offs Golden State tot het uiterste gedreven en ze hadden zelfs moeten winnen. Ze stonden op de drempel van de finale en waren eigenlijk de evenknie van de Warriors. Dan is zijn keuze toch een beetje vreemd."

  "Er stonden zes ploegen op het lijstje van Durant, maar blijkbaar is Golden State heel overtuigend geweest. Spelers als Iguadala en Green hebben daarin een belangrijke rol gespeeld, maar ook bestuurslid Jerry West heeft een grote invloed gehad. Die bracht bij de LA Lakers ook al Kobe Bryant en Shaquille O'Neal samen."

  Hoe slaagt Golden State erin zoveel sterren te verzamelen zonder het salarisplafond te overschrijden? "Stephen Curry sukkelde enkele jaren geleden met zijn enkels. Omdat er toen veel twijfels over hem waren, heeft hij een naar NBA-normen bescheiden contract. Dat blijkt nu een godsgeschenk. Met Curry, Thompson, Green én Durant hebben ze nu vier toppers in huis."

  "Het is de sterkste verzameling van spelers die ik de laatste jaren gezien heb. Over de cohesie binnen de ploeg maak ik me geen zorgen. Durant zal zich wel moeten aanpassen aan het spel van de Warriors, dat minder gericht is op individuele acties. Ik verwacht op dat vlak geen problemen. Durant wil zó graag winnen."

  "Als Golden State naast de titel pakt, is hun seizoen mislukt"

  Is met de transfer van Kevin Durant naar Golden State de kampioen van volgend seizoen en de jaren erna al bekend? "Ze hebben vier All-Stars jonger dan 28 in hun ploeg en met Durant en Curry ook de twee laatste MVP's. Dat is eigenlijk ongelooflijk", vindt Xhaët.

  "Maar dat de kampioen al gekend is, dat geloof ik niet. De topfavoriet is wel gekend. Golden State is de ploeg die kampioen móet worden. Als ze de titel niet pakken, hebben ze gefaald en dan is hun seizoen een mislukking."

  "Maar ik durf niet te zeggen dat ze sowieso zullen winnen. Toen LeBron James enkele jaren geleden naar Miami trok, was die ploeg ook meteen de topfavoriet. Maar in de finale gingen ze wel onderuit tegen de Dallas Mavericks."