• home
 • video
 • pas verschenen

  IAAF wil duur voorzitterschap beperken tot 12 jaar

  Sebastian Coe is sinds augustus 2015 voorzitter van de IAAF.

  De fel geplaagde internationale atletiekfederatie IAAF heeft vandaag in Amsterdam zijn hervormingsproject voorgesteld. Er komen 15 initiatieven. Onder meer de macht van de voorzitter wordt ingeperkt.

  Na de doping- en corruptieschandalen van de voorbije maanden met Kenia, Rusland en de IAAF-top hield de wereldbond begin deze week twee dagen een hervormingscongres in de marge van de Europese kampioenschappen in Amsterdam.

  Het voorzitterschap, sinds augustus in handen van de Brit Sebastian Coe, wordt aangepakt. Het voorstel is dat dat vanaf nu niet meer dan 12 jaar zal duren, of drie mandaten van vier jaar. Ook de macht van de voorzitter wordt ingeperkt. De voorganger van Coe, de Senegalees Lamine Diack, bleef op post van 1999 tot 2015.

  Het aantal vicevoorzitters wordt ook herleid van vier naar twee, verplicht één man en één vrouw. En er zal een Indepedent Athletics Integrity Unit komen, een belofte van Coe, om doping aan te pakken.

  Het congres met 60 leden kwam met 15 initiatieven op de proppen die de toekomstige structuur van de IAAF moeten vormen. Vanaf nu zal er zes maanden over gediscussieerd worden binnen de 200 aangesloten federaties. In december volgt dan een stemming over het finale project. Tegen 2019 zouden dan de hervormingen effectief moeten zijn.

  "We zijn stevig en eerlijk met elkaar in discussie gegaan", vertelt Coe. "Deze hervormingsvoorstellen tonen dat we de problemen die onze sport bedreigen willen aanpakken. Daarvoor moeten we een moderne organisatie worden. We zijn niet bang om moeilijke beslissingen te nemen, dat zijn we onze atleten verplicht."