• home
 • video
 • pas verschenen

  Ceulemans: "De Bruyne en Hazard hebben het niet waargemaakt"

  0 / 0
  Geen EK-voetbal maandagavond, maar wel Panenka! met Jan Ceulemans, Franky Van der Elst en de familie Mulder aan de tafel van Karl Vannieuwkerke. Kijk hier naar de boeiendste fragmenten. U kunt ook de integrale uitzending bekijken.

  Ceulemans: "De Bruyne en Hazard hebben het niet waargemaakt"

  Jan Ceulemans zoekt naar oorzaken van het falen van de Rode Duivels. Hij spaart Marc Wilmots en wijst de spelers met de vinger.

  "De Belgen hebben drie topspelers: Courtois, De Bruyne en Hazard. Volgens mij is het grote probleem dat twee van die drie - De Bruyne en Hazard - het niet hebben waargemaakt", vindt de Belgische recordinternational.

  "Zelfs een goeie ploeg staat of valt met haar topspelers. Spijtig genoeg hebben zij niet kunnen brengen wat wij allemaal gehoopt hadden."

  Belgen liepen opvallend minder dan andere landen

  In vergelijking met landen als Duitsland of Italië hebben de Rode Duivels significant minder gelopen op dit EK. "Zeker in de match tegen Italië was het verschil echt opvallend, dat had ik nog nooit gezien", vertelt Franky Van der Elst.

  Youri Mulder: "Belgen moeten coherent geheel krijgen"

  Wat missen de Rode Duivels? "Op een groot toernooi moet een ploeg een coherent geheel zijn. Dat zie je bij de ploegen die succes hebben en dat zie je niet bij de Belgen. Dat moet je toch zien te krijgen", weet Youri Mulder.

  "Als er irritaties zijn, moet je die de kop indrukken. Daar moet je heel kort opzitten en die dingen eigenlijk voor zijn. België heeft heel vaak gewonnen en dat verdoezelt misschien een onderlinge ontevredenheid. De kunst is om ervoor te zorgden dat er ondanks een zege geen wrijving is."

  Ceulemans: "Zo'n kans krijgen de Rode Duivels niet meer"

  Net zoals zovelen had Jan Ceulemans meer verwacht van de Rode Duivels op het EK. "Voor het toernooi dacht ik dat een kwartfinale goed zou zijn. Maar door tweede te eindigen in zijn groep kreeg België plots een heel mooie kans. Dan moet je die met beide handen grijpen. Dat is niet gebeurd en dat is ongelooflijk jammer, want ik denk niet dat ze nog zo'n kans zullen krijgen", zegt Ceulemans.

  Van der Elst: "Ceulemans miste geen enkele grote afspraak"

  Franky Van der Elst mocht in Panenka! zijn voormalige ploegmaat Jan Ceulemans introduceren. Van der Elst haalde de loftrompet boven. "Jan was iemand die geen enkele grote afspraak miste. Hij was altijd de beste speler, zowel bij de Rode Duivels als bij Club Brugge", vertelt Van der Elst.

  Jan Mulder vult aan: "Jan Ceulemans is een tijdperk van het Belgische voetbal. En wat je niet zo vaak ziet: hij combineerde een grote techniek met een enorme inzet en ausdauer tegelijk."

  "Een man of twee extra in de technische staf zou nuttig zijn"

  In vergelijking met sommige andere toplanden hebben de Rode Duivels een beperkte technische staf. "Een technische staf kan ook een buffer vormen die bepaalde dingen kan oplossen. Misschien had Marc Wilmots daar van Brazilië wel iets kunnen uit leren", vindt Youri Mulder.

  "Een man of twee extra zou wel nuttig zijn", denkt ook Franky Van der Elst. "Je moet kunnen overleggen en praten met elkaar om je ideeën af te toetsen."

  Youri Mulder over wetenschap: "Als het helpt dan doe je het"

  Wetenschap en voetbal gaan tegenwoordig hand in hand. Goed, vindt Youri Mulder: "Als het maar een halve procent helpt, dan doe je het toch", meent hij.

  Deze overtredingen hadden een rode kaart verdiend

  Bekijk de volledige uitzending van Panenka!