• home
 • video
 • pas verschenen

  "Hypocrisie, arrogantie, gemakzucht en cowboymentaliteit bij Vlaamse antidopingagentschap"

  Yves Defoort werkt zelf als jurist bij het Vlaamse antidopingagentschap.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Yves Defoort werkt zelf als jurist bij het Vlaamse antidopingagentschap.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Een medewerker van het Vlaamse antidopingagentschap NADO heeft keiharde kritiek geuit op zijn eigen organisatie. "Het Vlaamse antidopingbeleid werkt niet: het is log, inefficiënt en onmenselijk", zegt jurist Yves Defoort aan Terzake en De Standaard. Hoofdarts Hans Cooman krijgt er ook flink van langs: "Hij is met zijn cowboymentaliteit een uitwas van een organisatie die compleet onverantwoordelijk is." Minister van Sport Philippe Muyters weerlegt de aantijgingen van de man die graag het NADO wil leiden.

  Defoort vindt dat het NADO vierkant draait. Hij spreekt van een starre, bureaucratische organisatie die in het verleden leeft en haar doel volledig mist. "Vlaanderen is niet goed bezig. Onze aanpak is Oost-Europees en niet West-Europees."

  "Het kernprobleem is volgens mij de mentaliteit. Bij de leidinggevenden heerst er een mentaliteit van hypocrisie, arrogantie en gemakzucht."

  Defoort hekelt de bureaucratie, het feit dat het NADO onder het ministerie van Sport zit, terwijl het buitenland inzet op autonome diensten: "Bij ons moet alles vastgelegd worden door het parlement, de regering en de minister en is er geen flexibiliteit. Alles moet exact gebeuren, zoals in de regelgeving staat."

  Ook de cowboymentaliteit stoort Defoort: "Wie schieten op iedereen en de rechter moet maar uitmaken of er iets in het dossier zit."

  "Hoofdarts Hans Cooman is een cowboy"

  Symptomatisch voor zijn kritiek is het geval van Thomas Van Der Plaetsen. De tienkamper testte in september 2014 positief op HCG. Dat kan op doping wijzen, maar ook op kanker.

  Volgens Defoort wist het NADO dat en heeft het bewust nagelaten dat aan Van Der Plaetsen te melden. Defoort wijst ook een schuldige aan: hoofdarts Hans Cooman. "Cooman beslist alles bij het NADO. Hij zei: "Ik zeg - als sport- en controlearts met ervaring - dat het zo goed als onmogelijk en dus onmogelijk is dat die sporter kanker heeft. Dit is een sporter die ik betrap heb en die gaat voorlopig geschorst worden en die gaat veroordeeld worden."

  Defoort heeft een analyse van de situatie klaar: "Ik heb die ook meegedeeld aan alle leidinggevenden. Hans Cooman is een uitwas en een symptoom van een organisatie die compleet onverantwoordelijk is. Hij gaat met een cowboymentaliteit te werk gaat. Men zegt: "Dat is een probleem, maar ik kan er niks aan doen.""

  "Alleen veel controles, geen preventie"

  Defoort stelt ook dat het NADO haar eigen doelstellingen niet haalt. Vlaanderen controleert wel veel, maar bij het verkeerde publiek: te veel bij recreatieve bodybuilders en te weinig bij elitesporters. En er is amper preventie.

  "Wij zijn een zeer simpele dopingbestrijder. Er gebeuren zo veel mogelijk controles en dat is het ongeveer. We hebben geen preventiestrategie en geen preventieverantwoordelijke. We hadden er een, maar die is opgestapt bij gebrek aan perspectief."

  Defoort heeft naar eigen zeggen geprobeerd veranderingen door te voeren, maar hij botste daarbij op een muur. Hij heeft de ambitie het agentschap te leiden, zijn kritiek zou dus makkelijk kunnen weggezet worden als frustratie. "Mijn project is de Vlaamse dopingbestrijding te hervormen en professioneel, efficiënt en menselijk te maken."

  Minister Muyters: "Werking NADO kan beter, maar veel uitspraken zijn niet juist"

  Terzake nodigde minister van Sport Muyters uit in de studio om een weerwoord te geven. De minister erkende dat "de werking van het NADO beter kan". "Maar ik denk dat het gesprek wel wat gedateerd is, hoewel het vandaag heeft plaatsgevonden."

  "In september heb ik, onder meer op basis wat ik van Yves heb gehoord, de leiding van het NADO bij mij geroepen en drie dingen van hen gevraagd: 1. een spreidingsplan waarin duidelijk werd wie wanneer en waarom gecontroleerd werd, 2. het proces analyseren met het oog op een ISO-norm, 3. aan conflictbeheersing - want je voelt het conflict - doen."

  Muyters benadrukt ook dat er in de reportage met Defoort "heel veel gezegd is dat niet juist is." Zo beklemtoont hij dat het NADO "onafhankelijk werkt": "Ik heb onze manier van werken voorgelegd aan het WADA en ik heb er goedkeuring voor gekregen. Ik zal nooit zeggen waar wanneer gecontroleerd moet worden, ik vraag wel een visie daarover."

  Dat de focus in Vlaanderen op controles bij recreanten ligt, eerder dan bij elitesporters verwerpt Muyters: "Dat is echt onzin. Als we kijken naar het aantal testen per olympiër - toch dé top - zijn wij de vierde in de wereld. Daarom hoeven we niet te stoppen met de bodybuilders."