• home
 • video
 • pas verschenen

  Wat als... Van Avermaet straks wint en Sagan tweede wordt?

  Van Avermaet klopte Sagan vorig jaar in Rodez.

  Greg Van Avermaet en Peter Sagan zijn de topfavorieten voor de dagzege in de tweede rit van de Ronde van Frankrijk. Niet alleen de ritzege staat op het spel, ook de gele trui kan van schouders veranderen. Peter Sagan heeft dankzij zijn derde plaats van gisteren alvast een voordeel.

  Peter Sagan sprintte gisteren op Utah Beach naar de derde plaats en sprokkelde vier bonificatieseconden. Greg Van Avermaet werd 32e en volgt in het klassement dus op vier seconden van Peter Sagan.

  Straks worden aan de aankomst in Cherbourg-En-Cotentin opnieuw bonificatieseconden uitgedeeld: 10, 6 en 4 seconden.

  Als het tot een duel tussen Van Avermaet en Sagan komt, dan kan Van Avermaet bij een ritzege enkel de gele trui veroveren als Sagan niet op de tweede plaats eindigt. En als Cavendish en Kittel natuurlijk niet in de top drie eindigen.

  Als Sagan tweede zou eindigen, dan staan de Slovaak en Van Avermaet in dezelfde tijd. Het reglement is dan onverbiddelijk: de optelsom van de resultaten zal Sagan dan de trui bezorgen.

  Wat zegt het reglement van de Tour de France?

  "Als twee renners dezelfde tijd delen, dan wordt er naar de honderdsten gekeken die behaald werden tijdens de individuele tijdritten", zegt het reglement. Aangezien er nog geen tijdrit is geweest, telt die regel dus niet mee.

  "Als er in dat scenario nog geen verschil is, dan worden de uitslagen van de voorbije ritten opgeteld. Als ook die optelsom gelijk is, kijkt men naar het resultaat van de laatste etappe."