• home
 • video
 • pas verschenen

  Rosberg rijdt Hamilton aan in Oostenrijk, maar Brit wint toch nog: "Brainless"

  Hamilton gaat in de laatste ronde voorbij Rosberg.

  Lewis Hamilton (Mercedes) heeft de GP van Oostenrijk gewonnen na een incidentrijke slotronde. WK-leider en teamgenoot Nico Rosberg lag bijna de hele race op kop, maar Hamilton was in de slotronden sneller. Hij ging in de laatste ronde Rosberg voorbij, maar die reed daarop Hamilton aan. Rosberg was zelf de dupe en viel terug naar de vierde plek. Max Verstappen parkeerde zijn Red Bull zo op een knappe tweede plaats. Kimi Räikkönen (Ferrari) was derde.

  Nico Rosberg leek op weg naar een derde zege op een rij in Spielberg. Na hun twee geplande pitsstops kwam Rosberg net voor zijn rivaal Hamilton uit met nog 15 ronden voor de boeg.

  Op het korte circuit, waar de voorbije twee jaar Rosberg telkens Hamilton achter zich hield, zou de bandenkeuze cruciaal zijn. Rosberg kreeg in het slot supersoftbanden, Hamilton softbanden.

  Dat draaide goed uit voor de Brit. Die kon op het eind Rosberg fel onder druk zetten. Toen hij hem langs buitenom voorbije wilde in een bocht, ging de Duitser te ver naar buiten en reed hem aan. Hamilton kon voort en reed naar de leiding en de zege. De teamleiding van Mercedes vloekte.

  Rosberg schoot in zijn eigen voet en moest nog Verstappen en Räikkönen, die in een gevecht om de derde plaats gewikkeld waren, laten passeren. Voor Verstappen, die het bij één pitsstop hield, is de tweede plaats in een Red Bull op de Red Bull Ring een geweldige prestatie.

  Hamilton en Rosberg leggen de schuld bij elkaar

  Het incident tussen de twee Mercedes-rijders was een smet op de zege. Hamilton was maar wat blij en wimpelt alle schuld weg: "Ik ging buitenom. Ik crashte niet."

  Rosberg zag dat anders: "Ik had problemen met mijn remmen, die oververhit raakten. Zo kreeg Lewis een kans, al zat ik nog in een goeie positie om te verdedigen. Ik zat aan de binnenkant - het was mijn bocht - en draaide wat wijd uit. Ik was heel verrast dat Lewis naar binnen stuurde. Hij veroorzaakte de botsing. Ik ben enorm ontgoocheld, want ik was vrij zeker dat ik ging winnen."

  Mercedes-racedirecteur Toto Wolff was razend: "Brainless (hersenloos, red)", noemde hij het. "Onze twee auto's bijna zien botsen maakte me zot. Het had zomaar gekund dat ze allebei niet hadden gefinisht."

  De koerscommissarissen gaan de botsing onderzoeken. En ze viseren daarbij Rosberg. Ze zien twee punten: zijn traject, want hij doet de deur dicht, en het feit dat hij traag naar de aankomst rijdt met een zwaar beschadigde auto. Vanavond volgt een verdict.

  Op de podiumceremonie klonk er heel wat boegeroep van de fans - traditioneel heel wat Duitse - aan het adres van Hamilton, maar die maalde daar niet om. "Ik houd van de Oostenrijkse GP. Dat geroep? Dat is hun probleem, niet het mijne."

  Voor Hamilton was het de derde GP-zege van het seizoen, Rosberg blijft op vijf steken. Enkel Verstappen kon zich daartussen murwen in de negen GP's dit jaar.

  Incident tussen Mercedes-teammaats Hamilton-Rosberg:

  Vettel krijgt klapband cadeau op verjaardag

  Sebastian Vettel vierde vandaag zijn 29e verjaardag. Maar dat werd er een in mineur. Ferrari mikte op een late eerste pitsstop, maar dat pakte niet goed uit. In de 27e ronde waren de banden van de Duitser zo versleten, dat hij rechts achteraan een klapband kreeg. "Niet mijn fout", legde hij de schuld bij de teamstrategie.

  De safety car moest vier ronden de baan op, waarna Rosberg weer wegstoof. Op weg naar zijn derde zege op een rij en een stevigere koppositie in de WK-stand, dacht hij. Maar dat was zonder de snellere Hamilton gerekend. Die nadert nu in het WK tot op 11 punten van zijn teammaat. Het incident van vandaag zal hun gespannen relatie geen goed doen.

  Uitslag GP van Oostenrijk
   coureurteamtijd
  1.Lewis Hamilton (GBr)Mercedesin 1u27'38"107
  2.Max Verstappen (Ned)Red Bullop 5"719
  3.Kimi Räikkönen (Fin)Ferrari 6"024 
  4.Nico Rosberg (Dui)Mercedes 26"710 
  5.Daniel Ricciardo (Aus)Red Bull 30"981
  6.Jenson Button (GBr)McLaren 37"706 
  7.Romain Grosjean (Fra)Haas 44"668 
  8.Carlos Sainz jr. (Spa)Toro Rosso 47"400 
  9.Valtteri Bottas (Fin)Williamsop 1 ronde
  10.Pascal Wehrlein (Dui)Manor op 1 ronde 
  11.Esteban Gutierrez (Mex)Haasop 1 ronde 
  12.Jolyon Palmer (GBr)Renaultop 1 ronde 
  13.Felipe Nasr (Bra)Sauberop 1 ronde 
  14.Kevin Magnussen (Den)Renault op 1 ronde 
  15.Marcus Ericsson (Zwe)Sauberop 1 ronde 
  16.Rio Haryanto (Ino)Manorop 1 ronde 
  17.Sergio Perez (Mex)Force Indiaop 2 rondes

  Tweets over incident Vettel: