• home
 • video
 • pas verschenen

  Phelps wint laatste race op Amerikaanse bodem: "Voel me sterker dan in 2012"

  Phelps mag de 100 en 200m vlinder en de 200m wissel zwemmen in Rio.

  Michael Phelps heeft zijn doel bereikt op de Amerikaanse zwemtrials. De 31-jarige zwemlegende plaatste zich op drie afstanden voor de Olympische Spelen in Rio én won met overmacht zijn laatste race voor eigen volk: de 100 meter vlinderslag.

  Enkel de top twee op een discipline krijgt een ticket voor de Spelen, dat is de harde realiteit van de nationale zwemtrials in de VS. Phelps ging voor drie in Omaha en haalde er drie: de 100 en 200 meter vlinderslag en de 200 meter wisselslag.

  Hij sloot zaterdag af met de finale van de 100 meter vlinderslag, dat zou zijn laatste race op Amerikaanse bodem worden, want na Rio is het afgelopen.

  "Toen ik opstond, prentte ik me meteen in dat het ondenkbaar zou zijn om mijn laatste wedstrijd voor het Amerikaanse volk te verliezen", legde Phelps uit.

  Alle toeschouwers - zijn verloofde Nicole en zoontje Boomer op kop - stonden achter hem. En de 18-voudige olympische kampioen maakte het waar met een tijd van 51"00, de op één na beste tijd van het jaar.

  "Dit was de eerste keer sinds het begin van de trials dat ik me goed voelde in het water. Ik was tevreden over mijn zwemmen en mijn keerpunten. Ik verzwakte wat op het einde, maar het belangrijkste was winnen."

  Phelps is nu zeker van drie individuele nummers in Brazilië volgende maand en gezien zijn prestaties in Omaha mét medaillekansen. "Ik heb nog werk richting Rio, maar ik voel me nu al sterker dan in 2012, fysiek én mentaal."

  Hij is al de meeste gelauwerde olympiër met 22 medailles en in Rio krijgt hij daar nog vijf of zes kansen bij. Want in de aflossing komt hij in aanmerking voor de 4x100 meter wisselslag, de 4x200 meter vrije slag en misschien de 4x100 meter vrije slag.