• home
 • video
 • pas verschenen

  Ex-assistent John Hartson: "Ik laat mijn kinderen achter in Tenerife voor de halve finale"

  John Hartson speelde jarenlang voor Celtic.

  Zo groot de teleurstelling in België heerst, zo groot is het enthousiasme in Wales rond de nationale ploeg. Voormalig assistent-bondscoach John Hartson past zelfs zijn reisplannen aan voor de halve finale van Wales. "Ik laat mijn vrouw en kinderen achter in Tenerife voor de halve finale."

  John Hartson (41) maakte jaren het mooie weer bij Celtic Glasgow en analyseert nu voor BBC de EK-wedstrijden van Wales. De Welshman werd in 2009 nog behandeld voor kanker, maar is nu net als al zijn landgenoten euforisch. "Wat Wales tegen België presteerde is ongezien. Het is de grootste sportprestatie in de geschiedenis van ons land."

  Hartson draagt ook bondscoach Chris Coleman een warm hart toe: "Toen Coleman begon was ik nog assistent-bondscoach bij Wales. Chris is echt een goede vriend, maar ik laat hem nu wat met rust. Na het EK, wanneer alle drukte voorbij is, gaan we gewoon in Swansea pinten pakken om de prestaties te vieren."

  "Onze sterkte is dat we een heel sterke groep vormen. Een ploeg als België heeft dan wel meer individuele kwaliteit, onze teamspirit maakt ruimschoots het verschil. Daarmee kunnen we ook de schorsing van Ramsay en Davies, toch twee bepalende spelers, opvangen. Ik denk ook dat we tegen Portugal als lichte favoriet van start gaan. Juist door die teamspirit."

  "Bovendien scoren we telkens op de belangrijke momenten. Het is een kenmerk van grote ploegen als Spanje en Duitsland, maar nu lijkt het erop alsof wij dat ook kunnen. Hopelijk komt deze eigenschap nog van pas in het verdere verloop van het toernooi."

  Kinderen achterlaten op Tenerife

  Door de goede EK-prestaties van Wales is Hartson ook genoodzaakt zijn reisplannen aan te passen. De 51-voudige international had deze week nog een gezinsreis gepland naar Tenerife. "Ik wil in Frankrijk blijven, ook al vertrek ik dinsdag op reis. Woensdag keer ik terug vanuit Tenerife voor de wedstrijd tegen Portugal. Daarna zoek ik opnieuw mijn vrouw en kinderen op, wie weet kom ik zondag dan wel nog eens naar Frankrijk voor de EK-finale."