• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Wilmots heeft geen enkele basis om aan te blijven"

  Vandenbempt verwacht een afscheid van Wilmots

  Peter Vandenbempt twijfelt er niet aan dat de wegen van Wilmots en de Rode Duivels zullen scheiden. "Een goeie peoplemanager, maar hij kreeg de Belgen niet aan het voetballen", klinkt het in het tweede luik van zijn evaluatie van het EK.

  Opmerkelijkste uitspraken van Vandenbempt in deel 2

  • Denk niet dat Wilmots nog twijfelt over een vertrek.
  • Er is geen enkele basis voor Wilmots om aan te blijven.
  • Lof voor zijn capaciteiten als peoplemanager, maar hij bleek toch te onervaren.
  • De lakmoesproef komt eraan als hij bij een club aan de slag gaat.
  • Spelers hebben ook hun verantwoordelijkheid niet genomen.
  • Kritiek op Wilmots moesten spelers anderhalf jaar geleden al spuien.

  Wilmots zal al uitgemaakt hebben om te stoppen

  Ik denk niet dat Wilmots nog twijfelt of hij kan doorgaan. Hij zei altijd al dat hij al lang beslist heeft en dat na het EK zou vertellen. Ik denk dat hij al uitgemaakt had dat het voor hem zou stoppen na het EK. De match van gisteren zal dat niet veranderd hebben.

  De kritiek van Thibaut Courtois meteen na de match was er niet naast. De stoom kwam uit zijn oren toen hij van het veld stapte, maar hij wist wel heel goed wat hij zei. Het was niet de eerste keer dat hij de vinger op de wonde legde. Het was een slachtpartij richting Wilmots.

  Er broeide na Italië al iets in de groep, wat tot dat groepsgesprek leidde. Heel wat spelers voelden al dat er een gouden kans lonkte, maar dat het niet ging lukken. Er werd toen afgesproken, tegen de zin van Courtois, om geen kritiek meer te uiten.

  Maar gisteren was Courtois weer duidelijk en ik weet dat er nog spelers met invloed binnen het elftal hetzelfde denken als de doelman.

  Zo is er voor Marc Wilmots op geen enkele manier nog een basis om door te gaan bij de nationale ploeg, gesteld dat hij dat zelf zou willen.

  Video player inladen ...

  Zonder evolutie in het elftal houdt het op

  Op het WK twee jaar geleden kon je nog leven met de uitschakeling tegen Argentinië in de kwartfinales en was het resultaat oké.

  Daarna had je dan 2 jaar om naar het EK toe te werken en nu was de prestatie minder goed, zeker op vlak van resultaat. En als je dan geen evolutie in het elftal ziet, houdt het op voor de bondscoach.

  Je kunt hem aanwrijven dat hij de ploeg niet aan het voetballen kreeg. Ik ga mee in de lof dat hij de groep, vol sterren en ego's goed heeft gemanaged. 

  Hij is een behoorlijk goeie peoplemanager gebleken en heeft een ambiance gecreëerd waarin de Rode Duivels graag naar de nationale ploeg kwamen.

  Maar de conclusie is dat deze gouden generatie, al kan het ook bladgoud blijken, in handen lag van een coach zonder ervaring. Hij deed op een periode van vier jaar te weinig met deze ploeg.

  De lakmoesproef zal zijn of de Rode Duivels, als ze in handen van een betere ervaren coach zijn, wel de verwachte resultaten zullen halen. En tegelijkertijd zullen we zien wat Wilmots uit een clubelftal kan halen als hij er elke dag mee aan de slag gaat. Dan zal blijken of hij een goeie coach is.

  Spelers hebben verantwoordelijkheid niet genomen

  Jan Mulder zei gisteren in Panenka! dat Thibaut Courtois niet achteraf met zijn kritiek moest komen, maar voordien. Daar ben ik het wel ten dele mee eens.

  Na het WK in Brazilië was onderhuids bij de spelers al veel ontevredenheid over de aanpak van Wilmots. En ik zei toen al dat ze hun verantwoordelijkheid moesten nemen en praten met mensen die daarover gaan bij de voetbalbond.

  Anderhalf jaar geleden moesten ze dat dus doen, niet een uur voor de aftrap. Nu is het te laat en is de kans weg, de mogelijkheid om geschiedenis te schrijven, is verdwenen. 

  Dan hebben die spelers toch hun verantwoordelijkheid niet genomen. Sommigen spraken ook met een dubbele tong en zeiden niet wat ze denken.

  Het is ook opmerkelijk dat er kritiek over de trainingen van Wilmots doorsijpelt en ik vraag me dan af of de spelers daarover niet konden praten met hem.

  Spelers lieten uitschijnen dat er op training deze week niet getraind werd op een match tegen een ploeg in een 3-5-2-opstelling, waarmee ze toch veel problemen hadden. En eigenlijk wist Wilmots al sinds december dat ze tegen Italië, ook in dat systeem, gingen uitkomen. Dan had je wel onderweg dat probleem eens kunnen aanpakken.

  Een 3-5-2-opstelling is moeilijk om te bespelen en vraagt veel werk, een uitgekiend plan en ongelooflijk veel werk om te bestrijden. Die tijd is er niet in gestoken.

  Video player inladen ...

  Lof voor Courtois en Vermaelen

  Als ik de spelers evalueer, steekt Thibaut Courtois er met stip bovenuit. Hij was wel op het allerhoogste niveau, anders was het misschien al tegen de Zweden afgelopen.

  Thomas Vermaelen heeft me ook verbaasd. Hij was absoluut top en dat had ik niet verwacht na een moeilijk seizoen. Jan Vertonghen heeft ook prima gespeeld.

  Bij de anderen was het op en af. De Bruyne kan beter en van ham hadden we meer van verwacht. Hij leek niet lekker in zijn vel te zitten. Hazard, excellent tegen Hongarije, leek gisteren niet helemaal fit. Er zat bij velen vooral te weinig constante in.

  Peter Vandenbempt