• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Boeiende matchen van de Belgen, eindigend met een afgang"

  Peter Vandenbempt

  Peter Vandenbempt heeft zijn harde analyse over het toernooi van de Rode Duivels klaar. In dit eerste deel houdt hij de prestaties van de nationale ploeg tegen het licht. In deel twee (zie Lees ook) bespreekt hij de toekomst van de nationale ploeg, met of zonder Wilmots.

  Opmerkelijkste uitspraken in deel 1

  • Geen uitdrukking is straf genoeg om de teleurstelling te omschrijven.
  • Er was chaos op het veld en niemand nam de ploeg op sleeptouw.
  • Je kunt de onervaren defensie wel als een excuus inroepen.
  • Zware fout gemaakt door Lombaerts af te laten vallen.
  • Matchen van de Belgen waren wel boeiend, ze lieten meer zien.
  • De uitschakeling is een afgang, een echec, niet meer of minder.

  Je zult maar naar Rijsel gereden hebben

  Er is geen enkele uitdrukking straf genoeg om de teleurstelling te omschrijven van iedereen binnen en rond de ploeg en van alle fans. Je zult maar een paar uur onderweg geweest zijn naar Rijsel om iets half historisch mee te maken, getooid en geschminkt in de driekleur.

  Weinig mensen zullen rekening gehouden hebben met een uitschakeling tegen Wales, dat toch binnen bereik had moeten liggen. Het is een kolossale ontgoocheling, want op het WK wist je dat dat kon gebeuren tegen Argentinië. Maar toch niet met al onze ervaring tegen Wales, met alle respect.

  Niemand begreep gisteren ook waarom de Belgen zo diep inzakten na de goal, want ze waren op de best mogelijke manier gestart met een goal. Maar ze veroorzaakten wat net niet mocht gebeuren, dat de defensie onder druk kwam te staan.

  Ik kan mij niet voorstellen dat het een opdracht was om na een kwartier voetbal de bal aan Wales te laten. En als dat het plan was, was het ten eerste verkeerd en ten tweede slecht uitgevoerd. Wilmots zei dat hij maar bleef zeggen dat ze moesten opschuiven, dat kan buiten mijn gezichtsveld gebeurd zijn.

  Maar op het veld neemt dan toch ook niemand, die voelt dat het verkeerd loopt, de match in handen en de ploeg op sleeptouw. Dat kwam er helemaal niet uit, het heeft geduurd tot de rust.

  Het klinkt al sinds Brazilië dat de Belgen wel met een idee aan de match beginnen, maar dat er niets anders aangereikt wordt als dat niet lukt. 

  België had geen antwoord op de manier waarop Wales zich in de match had geknokt. Er ontstond paniek en er was chaos over het hele veld, ook op het middenveld. Voor de defensie waren al die bejubelde talenten ook niet op de afspraak. Ze gingen mee ten onder. Er is geen houvast om uit de put te kruipen.

  Zware professionele fout gemaakt met Lombaerts

  Ik vind wel dat je de verbouwde defensie als excuus kon inroepen. Als je als België niet op Kompany, Vermaelen of Vertonghen kunt rekenen, en neem Lombaerts er ook nog bij, dan heb je een probleem.

  De keuze voor Denayer kun je bekritiseren. Je zag in het allereerste duel met Robson-Kanu al dat hij er geen vat op had en niet goed in zijn vel zat.

  En Jordan Lukaku, die heeft wel talent, maar heeft nog te veel mankementen als verdediger. Dat is niet eens onlogisch, want hij zit nog in zijn vorming.

  Toby Alderweireld is dan wel een heel goeie verdediger, maar niet iemand die naast zijn eigen match ook nog een defensie kan organiseren. Dat kon Vermaelen wel. Het is praat voor de vaak, maar het had toch anders kunnen verlopen met Vermaelen en Vertonghen erbij.

  Achterin speelde Kabasele geen minuut en dat maakt het des te onbegrijpelijker dat Lombaerts niet aan boord is gebleven. Iedereen raadde aan om hem erbij te houden, toch zeker tot de start van het EK. Dan kon je nog Kabasele hem laten vervangen als 23e. Nu was het omgekeerd.

  Daar heeft iemand een zware professionele fout gemaakt, want Wilmots zal wel op advies van zijn medische staf beslist hebben. Het was een inschattingsfout om Lombaerts zelf, die zijn lichaam en revalidatietijd toch goed kent, niet te vertrouwen.

  Eigenlijk was er al meteen een fout gemaakt door hem te vroeg te laten trainen in Knokke waardoor zijn scheurtje groter werd. Hij traint ondertussen al mee met Zenit en had zijn plaats gehad. Hij werd zeker gisteren flink gemist, dat kunnen ze zich toch allemaal samen aanrekenen.

  Ruw gezien was het een afgang

  Midden deze tristesse wil ik toch iets positiefs zeggen. Ik heb heel veel matchen op dit EK gezien en de vijf van de Belgen waren wel allemaal boeiend.

  Als je Wales-België vergelijkt met Polen-Portugal was het gisteren toch een fantastische kwartfinale, alles zat erin. Italië-België was ook heerlijk om te becommentariëren, net als de match tegen de Ieren. Het duel tegen Zweden was ook een topmatch.

  België heeft dus wel veel meer laten zien dan 2 jaar geleden, maar als je de ruwe evaluatie maakt is dit natuurlijk een afgang.

  Als je met deze getalenteerde groep er weer in de kwartfinales uitgaat, is dat een echec. Niets meer of niets minder. De spelers hebben er toch jaren ervaring bij op het hoogste niveau en werken al 4 jaar onder dezelfde coach.

  En eigenlijk speelde België maar tegen een land uit de subtop, Italië, en verloor kansloos. Tegen Zweden hadden de Belgen ook bijzonder veel problemen en ontsnapten ze ternauwernood.

  Tegen Hongarije was het een fantastische match, maar als je daarna eruit gaat tegen Wales, was het bijlange niet goed genoeg.

  Het is ook opmerkelijk dat de mensen na Hongarije alle nuances van de zwakten en naïviteit van de Hongaren wegwuifden. Die vallen er nu over. Wales ging zoveel ruimte niet weggeven en het over zichzelf afroepen zoals de Hongaren.

  Peter Vandenbempt

  De match samengevat met commentaar van Vandenbempt