• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Elst in Panenka!: "Sinds WK geen enkele progressie gemaakt"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Bent u na de uitschakeling van de Rode Duivels in de drank gevlogen en hebt u daardoor Panenka! gemist? Geen nood: wij hebben voor u de boeiendste fragmenten op een rijtje gezet. Onderaan deze pagina kunt u ook de integrale uitzending bekijken.

  De Vlieger: "Je valt toch steil achterover als je Wilmots hoort?"

  Marc Wilmots sprak na de uitschakeling van een "goed toernooi, maar met een slechte nasmaak". Analist Geert De Vlieger wist in de studio van Panenka! niet wat hij hoorde.

  "Daar val je toch steil van achterover? Wilmots zit volledig in de ontkenningsfase. Je kunt nog dingen openlaten, maar als dat je analyse is van dit toernooi, dan kennen wij er niks van", is De Vlieger scherp.

  Jan Mulder: "Wilmots spreekt taal uit lang vervlogen tijden."

  Video player inladen ...

  Van Wijk: "Hopelijk wint deze generatie nog iets"

  "Gemiste kans" zijn twee woorden die vaak terugkomen na de uitschakeling van de Rode Duivels. "Nederland had een gouden generatie gehad die niks gewonnen heeft, Portugal ook. Laten we hopen dat België met deze generatie wel nog iets wint", zegt Dennis van Wijk.

  Jan Mulder: "Deze karaktersterkte verontrust mij. Voor de wedstrijd keuren ze de tactiek goed en erna keuren ze hem af. Dat kan voor mij niet."

  Video player inladen ...

  Van der Elst: "In twee jaar geen enkele progressie gemaakt"

  Thibaut Courtois was na afloop bijzonder kritisch. "Hij was al zeer helder na Italië en nu nog eens. Klaar en duidelijk. Een logische reactie, ook al spreekt er een stuk ontgoocheling uit. Maar hij zegt wel de realiteit", vindt Franky Van der Elst.

  "In drie wedstrijden tegen Wales pakken we eigenlijk 1 op 9 als je deze match meetelt. Dus moet je zeggen wat we al veel eerder hebben gezegd: we hebben in de afgelopen twee jaar op geen enkel moment progressie gemaakt."

  Video player inladen ...

  Van Wijk: "Rode Duivels hadden geen plan B"

  De Rode Duivels vonden geen oplossingen tegen de 3-5-2 van Wales. "Ik had het gevoel dat de Belgen geen plan B hadden", zegt Dennis van Wijk. "Als je plan niet werkt, moet je als coach aan je spelers een kapstok aanreiken waarmee ze iets kunnen doen. Ik denk dat dat niet gegeven is."

  Franky Van der Elst: "Er zijn geen lessen getrokken uit de vriendschappelijke wedstrijd tegen Italië. Die wedstrijd hebben we toen wel gewonnen, maar de Italianen waren eigenlijk beter, gewoon door het systeem dat ze hanteerden. Nu spelen we in vijf wedstrijden twee keer tegen een ploeg die zo speelt, waaronder opnieuw Italië, en we zijn telkens in de problemen gekomen."

  Video player inladen ...

  Cynische Mulder: "Courtois moet nieuwe bondscoach worden"

  De gasten aan de Panenka!-tafel verwachten niet dat Marc Wilmots nog op de bank zal zitten als de kwalificatiecampagne voor het WK op gang getrapt wordt. Wie moet dan de nieuwe bondscoach worden, wil Karl Vannieuwkerke weten?

  "Thibaut Courtois!", fulmineert een cynische Jan Mulder. "Dat is een hele goeie, die heeft er heel veel verstand van. Wat een mentaliteit zeg! Achteraf komen zeggen dat hij het niet eens was met de tactiek. Kom nou."

  Video player inladen ...

  Van Wijk: "Waarom laat Wilmots zich niet beter omringen?"

  Aan de tafel van Panenka! rijst de vraag of Marc Wilmots wel geschikt is als bondscoach. "Je kunt je ook goed laten omringen", oppert Dennis van Wijk. "De technische staf van de Rode Duivels is eigenlijk heel klein. Bij clubs heb je heel veel specialisten. Waarom gebeurt dat niet bij de nationale ploeg?"

  Video player inladen ...

  Mulder: "Spelers zijn schuldig. Zij moeten beter spelen"

  Haalt Marc Wilmots het beste uit deze spelers? "De spelers moeten ook het beste uit zichzelf halen", repliceert Jan Mulder. "De spelers zijn schuldig, zij moeten beter spelen"

  Dennis van Wijk: "Als coach vertrouwen geven aan spelers is tegenwoordig toch heel erg belangrijk, maar je moet natuurlijk ook wel weten waarmee je bezig bent en geen onzin verkopen."

  Video player inladen ...

  "Michel Preud'homme zou een goeie bondscoach zijn"

  Als er gepolst wordt wie eventueel een goeie nieuwe bondscoach zou zijn, is de naam van Michel Preud'homme de eerste die valt. "Maar die zit bij Club Brugge", weten de analisten ook.

  "Hij heeft nu wel ietwat een andere functie", zegt Franky Van der Elst. "Ik weet niet of dat zo handig is om die twee te combineren. Het kan wel en het zou niet de eerste keer zijn, maar in België wel."

  Dennis van Wijk: "Hij heeft zelf laten verstaan dat hij dat wel ziet zitten, maar op dit niveau kun je die dingen niet combineren. Het is het een of het ander."

  Video player inladen ...

  Bekijk hieronder de volledige aflevering van Panenka!

  Video player inladen ...