• home
 • video
 • pas verschenen

  Snelders: "De houdbaarheidsdatum van Wilmots is verstreken"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Video player inladen ...
  De Rode Duivels werden gisteren roemloos uitgeschakeld op het EK door Wales. Een zware ontgoocheling, maar hoe is het zover kunnen komen? "Deze groep staat al twee jaar ter plaatse te trappelen", meent Eddy Snelders. "Ik hoop dat Wilmots de juiste conclusies trekt."

  "Wales heeft deze overwinning absoluut niet gestolen"

  Het land is in rouw na de wanprestatie van de Rode Duivels tegen Wales. Hoe beoordeelt analist Eddy Snelders de prestatie van de Belgen? "Uitgeschakeld worden door Wales, nummer 26 op de ranking, is sowieso een ontgoocheling."

  "Het begon nochtans goed. Die eerste twintig minuten waren we sterk. We komen op voorsprong, dan denk je dat het moeilijke gedaan is en dan leun je een beetje achterover. Maar je moet niet in je eigen zestien beginnen te voetballen. Dan zie je onze lacunes."

  "Verdedigend laat je te veel ruimte, je bent niet aanwezig in de duels,... In de tweede helft hadden we nog af en toe een beter moment, maar vooral die poging van Lukaku moet echt veel beter. Dan had je misschien een andere situatie."

  "Maar ja, als en indien... Het is ook zo dat Wales het heel volwassen heeft uitgespeeld. Ze hebben zaken laten zien waardoor ook wij verrast waren. De overwinning is absoluut niet gestolen. We moeten deemoedig het hoofd buigen."

  "Oké, achteraf kunnen we de afwezigheden achteraan misschien als verzachtende omstandigheid inroepen, want achteraan klopte het helemaal niet. Spelers moesten voor het eerst meedoen en hadden totaal geen meerwaarde voor dit elftal."

  "Een extra ontgoocheling dat deze groep geen vooruitgang gemaakt heeft sinds het WK"

  Is het EK voor België dan mislukt? "Absoluut. Deze uitschakeling is veel te vroeg, zeker in deze tabelhelft. Met de individuele kwaliteiten die wij hebben, hoop je minstens op een halve finale en stiekem op een finale. De wedstrijd tegen Hongarije was heel goed. Die heeft veel uitgevaagd van wat er daarvoor gebeurd is. Dat had de start moeten zijn van een campagne tot in de finale."

  Het parcours van de Belgen op dit EK riep herinneringen op aan het WK, twee jaar geleden in Brazilië. Toen gingen de Rode Duivels er ook uit in de kwartfinales tegen Argentinië. "Dat is toch iets anders. Daar zit je met een jonge groep die voor het eerst aanwezig is op zo'n toernooi. Dan kom je Argentinië tegen en uitgeschakeld worden door dat voetballand ligt toch meer voor de hand."

  "Nu is het elftal twee jaar rijper. De individuele spelers hebben allemaal al wat faam bereikt, op de ranking hebben we een grote sprong gemaakt. De weerslag van deze uitschakeling tegen Wales is dus veel groter."

  "Het is een extra ontgoocheling dat deze groep geen vooruitgang gemaakt heeft sinds dat WK. Toen werd nochtans gezegd: "Wacht maar, over twee jaar zal deze jonge groep veel verder staan." Als je dan onze vooruitgang afweegt tegen die van bijvoorbeeld Wales. Dat land speelt veel beter dan twee of drie jaar geleden. Die hebben wel progressie gemaakt. Modale spelers spelen 20 tot 30 procent boven hun eigen mogelijkheden."

  "Wij hebben veel individuele kwaliteiten, maar maken er geen team van. We maken dat team geen twintig procent beter dan de delen. We staan al twee jaar ter plaatste te trappelen. Dat kan niet de bedoeling zijn."

  "De coach moet de klappen incasseren. Terecht"

  Veel mensen wijzen nu naar bondscoach Marc Wilmots, terecht? "Zeker. Hij is diegene die met de borst vooruit mag lopen wanneer het goed gaat. Nu moet de coach ook de klappen incasseren. Het is zijn verantwoordelijkheid om een ploeg samen te stellen die klaar is en die topkwaliteit kan afleveren."

  "We hebben een paar piekjes gehad, maar het was niet voldoende en niet op de grote momenten. Met deze ploeg moet het resultaat veel groter zijn. Dus we moeten de coach ook ter discussie stellen." Was een cyclus van vier jaar dan genoeg voor Wilmots? "Elk contract is eindig. Alleen loopt dat van Wilmots nog twee jaar. We hadden eerst de indruk dat hij een paar weken geleden voor zichzelf al een beslissing had genomen. Maar nu?"

  "Hij heeft natuurlijk gelijk dat hij het nu even een paar dagen wil laten bekoelen. We zullen het bekijken als iedereen weer nuchter in het hoofd is. Maar hij moet voor zichzelf wel een balans opmaken van de voorbije vier jaar. Dan blijkt toch dat de houdbaarheidsdatum van Wilmots is verstreken. Ik hoop dat hij de juiste conclusies trekt."