Kranten zijn er al uit: Marc Wilmots moet opkrassen na EK-debacle

  Blijft Marc Wilmots nog aan als bondscoach?

  De ontgoocheling na de EK-uitschakeling is nog vers, maar voor de kranten is het nu al duidelijk dat Marc Wilmots het gelag moet betalen. Vooral Het Laatste Nieuws is ongemeen scherp voor de bondscoach.

  HLN: "En nu een echte bondscoach" en "Er zat zoveel meer in"

  In het Laatste Nieuws verschilt de voorpagina van de nationale editie met die van de editie voor Brussel. Uit de kop van de nationale editie spreekt vooral ontgoocheling: "Er zat zoveel meer in". In de laatste editie is de toon al veel scherper en moet Marc Wilmots het ontgelden: "En nu een echte bondscoach".

  Binnenin maakt chef voetbal Stephan Keygnaert gehakt van de bondscoach. "Marc Wilmots mag na de zomer geen bondscoach meer zijn. Niet na deze schandalige uitschakeling. Een Belgenmop en bovendien een hele slechte. De Rode Duivels zijn andermaal op Wales gestoten en op hun eigen limieten. À l'improviste word je geen Europees kampioen, zelfs niet met zoveel talent."

  "Wilmots stond erbij, keek ernaar, molenwiekte wat en had geen flauw benul hoe hij de nederlaag kon afwenden. Een half mislukt WK, een compleet mislukt EK: het is einde verhaal voor Wilmots. Het is nu tijd voor een echte bondscoach."

  Het Nieuwsblad: "Om ons dood te schamen"

  Het Nieuwsblad is iets meer gematigd, maar stelt zich toch ook vragen bij de toekomst van Marc Wilmots. "Er zat veel meer in met dit vat vol talent. De bondscoach is daarvoor ook verantwoordelijk, ondanks de gemiste kansen en de nooddefensie", vindt chef voetbal Ludo Vandewalle.

  "We hebben hem altijd het voordeel van de twijfel gegeven, maar deze uitschuiver is te groot. De positie van de bondscoach moet in vraag gesteld worden. Kunnen we nog verder met Marc Wilmots?"

  Het Belang van Limburg: "Einde"

  "Voor België werd het een ware afgang. Het verloor van een voetbaldwerg en mag huiswaarts keren. Vraag is nu: wat doet Marc Wilmots?", oppert ook Het Belang van Limburg.

  "Blijft hij aan of vindt hij zelf dat hij met deze talentvolle lichting beter had moeten doen? Als u het ons vraagt: Wimots heeft gefaald in Frankrijk. Het wordt moeilijk om nog door te gaan met hem."

  La Dernière Heure: "Het beste wat Wilmots kan doen, is opstappen"

  Ook in La Dernière Heure overheerst de ontgoocheling. "De weg naar de finale lag open, maar de Rode Duivels waren niet op de afspraak. Met deze ploeg kun je geen vrede nemen met een kwartfinale. De conclusie is duidelijk: het EK van de Belgen is een mislukking", klinkt het.

  "Het beste wat Marc Wilmots nu kan doen, is opstappen. We hebben niet het gevoel dat deze ploeg nog vooruitgang kan boeken onder zijn leiding. Dat gevoel lijkt ook te leven bij de spelers."

  Sudpresse: "Stukgeslagen droom"

  Sudpresse spreekt van een "enorme ontgoocheling", maar neemt wel (deels) de bondscoach in bescherming. "Hij draagt zeker een deel van de verantwoordelijkheid, maar alles schuld in zijn schoenen schuiven, is makkelijk en oneerlijk", luidt het.

  "De sterren van de ploeg konden niet het verschil maken wanneer het moest. De defensie woog gisteravond te licht. De landen die het goed doen op dit EK vormen een echt blok. België is geen ploeg, maar een verzameling van individuen."