• home
 • video
 • pas verschenen

  Hamilton pakt de pole in Oostenrijk, Hülkenberg staat naast hem

  Lewis Hamilton pakt de 54e pole uit zijn carrière.

  Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden in een tumultueuze kwalificatiesessie in Spielberg. Zijn Mercedes-maat Nico Rosberg zette de tweede tijd neer, maar moest vijf plaatsen achteruit na zijn crash en gewisselde versnellingsbak vanochtend in de vrije oefensessies. Zo komt de Duitser Nico Hülkenberg van Force India op een knappe tweede plaats terecht.

  Op het einde van het eerste deel van de kwalificatiesessie zorgde een crash van de Rus Kvyat (Toro Rosso) voor een rode vlag en gemiste rondekansen. In het tweede deel begon de regen met bakken te vallen, maar in het derde was het dan weer droog. De bandenkeuze speelde en belangrijke rol, waardoor in de laatste halve minuut de pole nog een aantal keer van eigenaar veranderde: Hülkenberg, Räikkönen, Vettel en finaal Hamilton.

  Ochtendcrash voor WK-leider Rosberg

  's Ochtends bij de vrije oefensessies botste Rosberg tegen de muur. De WK-leider zag daarbij links achteraan de wielophanging van zijn Mercedes stukgaan.

  Nico Rosberg bleef zelf wel ongedeerd, maar zijn gezicht stond op onweer. Zijn team moest zijn bolide nog snel klaarstomen voor de kwalificaties. Omdat zijn versnellingsbak gewisseld moet worden, moest de Duitser ook vijf plaatsen achteruit op de grid.

  Ook Sebastian Vettel (Ferrari) wisselde van versnellingsbak en moet vijf plaatsen achteruit. Piloten moeten volgens het reglement van de Internationale Autosportfederatie (FIA) minstens zes F1-weekends met dezelfde versnellingsbak afwerken.

  Startorde GP Oostenrijk
  1.Lewis Hamilton (GBr-Mercedes)
  2.Nico Hülkenberg (Dui-Force India)
  3.Jenson Button (GBr-McLaren)
  4.Kimi Räikkönen (Fin-Ferrari)
  5.Daniel Ricciardo (Aus-Red Bull)
  6.Valtteri Bottas (Fin-Williams)
  7.Nico Rosberg (Dui-Mercedes)
  8.Max Verstappen (Ned-Red Bull)
  9.Sebastian Vettel (Dui-Ferrari)
  10.Felipe Massa (Bra-Williams)
  11.Esteban Gutierrez (Mex-Haas) 
  12.Pascal Wehrlein (Dui-Manor)
  13.Romain Grosjean (Fra-Haas)
  14.Fernando Alonso (Spa-McLaren)
  15.Carlos Sainz Jr (Spa-Toro Rosso)
  16.Sergio Perez (Mex-Force India)
  17.Kevin Magnussen (Den-Renault)
  18.Jolyon Palmer (GBr-Renault)
  19.Rio Haryanto (Ino-Manor)
  20.Daniil Kvyat (Rus-Toro Ross)
  21.Marcus Ericsson (Zwe-Sauber)
  22.Felipe Nasr (Bra-Sauber)