• home
 • video
 • pas verschenen

  Franse bondscoach: "Hebben IJsland toen niet uitgelachen"

  Didier Deschamps herinnert zich de kwalificatiematch uit 1998 nog.

  Frankrijk sluit morgen de kwartfinales af met een match tegen EK-revelatie IJsland. Op de voorafgaande persconferentie heeft Didier Deschamps een verhaal van 18 jaar geleden moeten rechtzetten.

  In 1998 speelde de Franse bondscoach Didier Deschamps zelf nog tegen IJsland. De toenmalige wereldkampioen zou het uitgeproest hebben tijdens het volkslied van de Scandinaviërs.

  "Ik herinner me die wedstrijd", antwoordde Deschamps op een vraag van een IJslandse reporter, "maar we hebben nooit met IJsland of met het volkslied gelachen."

  "Wel met de man die ons volkslied zong. Hij deed dat op een andere manier dan wij gewoon waren. We lachten tijdens ons volkslied, niet tijdens dat van jullie."

  Het verhaal van Deschamps klopt. In de voorronde van Euro 2000 zong een man in een smoking op een aparte manier de Marseillaise. Doelman Barthez en verdediger Lizarazu konden hun lach niet inhouden.

  September 1998: IJsland - Frankrijk 1-1

  De EK-kwalificatiewedstrijd In Reykjavik eindigde op 1-1. De IJslandse spits Dadason opende de score. Dugarry maakte snel gelijk voor de Fransen, aangevoerd door Deschamps.