• home
 • video
 • pas verschenen

  "Misschien is het tijd voor Louis van Gaal bij België"

  NOS-sportjournalist Tom Egbers volgde de Duivels op de voet.

  NOS-sportjournalist Tom Egbers volgde de Rode Duivels tijdens dit EK op de voet. Hij legt de vinger op de wonde en ziet "foute tactische keuzes van de bondscoach als oorzaak voor de uitschakeling". "De spelers zijn misschien niet met de juiste opdrachten het veld ingestuurd", vermoedt de Nederlandse reporter, die een bekende coach tipt voor de Rode Duivels.

  "Dacht dat België Wales ging kapotspelen"

  "Ik was niet helemaal verwonderd door de uitschakeling", opende Tom Egbers bij Sporza Radio. "Ze hadden al eerdere waarschuwingen van Wales gekregen in de kwalificaties."

  "Toch was België favoriet en voor hen moest het gebeuren. Ik dacht dat ze met al hun talent Wales gingen kapotspelen, maar dat gebeurde niet. Het was overigens wel een heel mooie wedstrijd."

  Na de uitschakeling werd Wilmots in de Belgisch pers tot kop van Jut gebombardeerd. "Ik snap dat de teleurstelling heel groot is. Ik heb het idee dat de uitspraken van Thibaut Courtois ook wel een waarheid bevatten. Net zoals tegen Italië zijn de tactische keuzes helemaal verkeerd uitgepakt."

  "Je kan de spelers niets verwijten, denk ik. Iedereen maakt fouten, behalve Thibaut Courtois. Ik heb niet de indruk dat de spelers er niet alles aan hebben gedaan."

  "Ze zijn misschien gewoon niet met de juiste opdrachten het veld ingestuurd. Ze weten niet wat te doen bij een voorsprong of achterstand. Er wordt gezegd dat Wilmots te veel peoplemanager is, maar ook in Nederland, bijvoorbeeld Guus Hiddink, zouden er trainers hun spelers hebben toegestaan te onderhandelen over transfers."

  "Wilmots is een meer menselijke coach", gaat Egbers verder. "Hij weet ook welke bedragen circuleren. Hij weet dat je het ijzer moet smeden als het heet is. De vraag is of je dat als bondscoach überhaupt je spelers nog wel kan verbieden in deze tijden."

  "Jullie zijn zulke beleefde journalisten"

  "Met Louis van Gaal zijn wij wel wat gewend in Nederland, maar Marc Wilmots is ook een aparte persoonlijkheid", ontleed Egbers het Belgische persgebeuren. "Het is een defensief ingestelde man en ook de Belgische pers is minder direct."

  "Zo vroeg gisteren na de wedstrijd geen enkele Belgische journalist of Wilmots nu ontslagen ging worden. Die vraag moest komen van een Nederlandse journalist. Toch heb ik ook geleerd van de Belgen. Jullie zijn beleefder, je moet niet altijd de grootste mond hebben. Dat vond ik niet onaangenaam."

  Wat brengt de rest van het EK nu nog voor Duivelsvolger Tom Egbers? "Ik ga nog de kwartfinale van vanavond, de halve finale Portugal-Wales en de finale volgen. In die finale hoop ik op een affiche Wales-IJsland. Dat zou heel leuk zijn!"

  "De Duitsers zullen absoluut een achterstand willen voorkomen, want dan kan Italië zijn lievelingsspelletje spelen. Het kan een tactisch steekspel worden, maar toch hoop ik op een 4-3 (lachend). Als het even kan voor de Italianen."

  "Tot slot een boodschap aan alle Belgen: maak jullie geen zorgen. Het komt allemaal goed, jullie hebben nog steeds een gouden generatie."

  "Tijd voor Louis van Gaal?"

  "Misschien moeten Belgen iets directer worden", vindt Tom Egbers. "Misschien wordt het tijd voor Louis van Gaal", grijnst de Nederlandse reporter.