• home
 • video
 • pas verschenen

  Stepanova kan onder neutrale vlag weer in competitie komen

  Stepanova kan dus naar de Spelen in Rio.

  De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) heeft een eerste atlete toegestaan om onder neutrale vlag deel te nemen aan internationale competities. Joelia Stepanova, een Russische middenafstandsspecialiste, speelde een belangrijke rol in de ontdekking van systematisch dopinggebruik bij Russische atleten.

  Joelia Stepanova, een Russische middenafstandsloopster, was de klokkenluidster die in een ARD-documentaire het grootschalige dopingschandaal bij Russische atleten onthulde.

  Ondanks de schorsing van Russische atleten door de IAAF, hoopte Stepanova toch nog op een kans om snel weer in competitie te komen.

  De IAAF had namelijk beslist dat "atleten die voldoende hebben bewezen dat ze niet profiteren van het Russische systeem" onder neutrale vlag kunnen deelnemen aan wedstrijden.

  Met Joelia Stepanova wordt de nieuwe regel een eerste keer toegepast. "Ze heeft een buitengewone bijdrage geleverd voor de bescherming van zuivere atleten en de integriteit van deze sport", klinkt het bij de IAAF.

  Het is wel nog niet helemaal zeker dat Stepanova binnenkort in alle competities kan aantreden, aangezien de organisator zelf moet beslissen over de deelname van de sporter. De IAAF heeft de organisatie van het EK atletiek, dat volgende week begint, alvast op de hoogte gebracht.