• home
 • video
 • pas verschenen

  Kampioenengeluk? Portugal staat in halve finale zonder een zege in reguliere speeltijd

  Hoe lang duurt het Portugese avontuur nog?

  Italië en Duitsland hebben de reputatie om toernooiploegen te zijn, maar daar mag u Portugal ondertussen bij rekenen. Portugal staat voor de vijfde keer op zeven EK-deelnames in de halve finales.

  Een toernooiploeg staat er altijd op een groot toernooi. Een land moet daarvoor niet altijd het meest aantrekkelijk voetbal serveren. Een omschrijving die perfect past bij de Portugese ploeg op dit EK.

  Portugal bereikte gisterenavond de halve finales na winst tegen Polen. Nochtans wonnen de Portugezen op dit EK nog geen enkele wedstrijd binnen de reguliere speeltijd. In de groepsfase speelde ze drie keer gelijk. In de achtste finales scoorde Quaresma de beslissende goal in de 117e minuut tegen Kroatië en tegen Polen had Portugal penalty's nodig.

  Portugal speelde in zijn eerste twee duels dominant voetbal, maar op het scorebord domineerden Ronaldo en co helemaal nog niet. Portugal heeft na vijf matchen slechts 22 minuten op voorsprong gestaan. 

  Dat heeft ongetwijfeld ook te maken met de tegenvallende vorm van Cristiano Ronaldo. De Portugees presteert voorlopig niet op het bovenaardse niveau van bij Real Madrid. Ondanks 42 schoten kon Ronaldo nog maar twee keer scoren.

  Toch mag het resultaat gezien worden. Portugal staat voor de 5e keer op 7 deelnames in de halve finale van het EK. In 2012 was latere winnaar Spanje te sterk in de halve finales na penalty's. In eigen land verloren ze de finale van Griekenland in 2004. In 2000 en 1984 was latere winnaar Frankrijk telkens te sterk.

  Polen is het spiegelbeeld van Portugal. De Polen stonden geen minuut op achterstand op dit EK, maar moeten wel naar huis.