• home
 • video
 • pas verschenen

  Tourdebutant Naesen: "Wil eigen kans gaan"

  Naesen is aan zijn eerste seizoen bij IAM bezig.

  Oliver Naesen maakt zaterdag zijn debuut in de Ronde van Frankrijk. De IAM-renner hoopt zijn eigen kans te kunnen gaan. "Ik hoop mee te springen met een vroege vlucht en wie weet gebeurt er wel een mirakel."

  Na het verstek van Dries Devenyns is Naesen bij IAM de enige Belg in de Tourselectie. De voormalig koerier kwam afgelopen winter over van Topsport Vlaanderen en gooide meteen hoge ogen bij het team van sportief manager Rik Verbrugghe.

  "Voor de start van het seizoen werd gezegd dat ik wellicht de Vuelta zou rijden", aldus Naesen. "Logisch ook, het zou mijn eerste grote ronde zijn. Maar na het voorjaar liet ploegmanager Rik Verbrugghe een ballonnetje op: "Als je op zo'n hoog niveau verder blijft koersen, dan mag je mee naar de Tour." En dat lukte en daarom werd ik beloond met een Tourselectie."

  Kopman bij IAM, dat op het einde van het seizoen ermee stopt, is Mathias Frank, die vorig jaar achtste werd in het eindklassement. "Met Frank mikken we op een plaats in de top tien en dan is er ook nog Jarlinson Pantano, die vierde werd in het eindklassement van de Ronde van Zwitserland en de slotrit won. Dat zijn onze twee beschermde renners. Daarnaast zal ik proberen om onze sprinter Sondre Holst Enger goed naar voren te loodsen."

  Naesen zal dus geregeld in dienst moeten rijden, maar hoopt toch ook hier en daar op een vrije rol. "Dit is een ploeg waar dit kan. Ik hoop mee te springen met een vroege vlucht en wie weet gebeurt er wel een mirakel. Je ziet wel vaker onbekende namen tussen de ritwinnaars. Ik zou me daar graag aan toevoegen", lacht Naesen.

  IAM Cycling houdt ermee op na dit jaar. Moet Naesen zich dan in de kijker rijden? "Ik koers zonder stress", eindigt hij. "Ik weet namelijk al waar mijn professionele toekomst ligt."