• home
 • video
 • pas verschenen

  Phelps doet het: hij mag voor vijfde keer naar Spelen

  Michael Phelps: "Moeilijkste wat ik in mijn carrière deed"

  Michael Phelps heeft zijn ticket voor Rio beet. De 31-jarige Amerikaan, met 22 medailles al de meeste gelauwerde olympiër, won gisteren de 200 meter vlinderslag op de Amerikaanse trials en is zo de eerste mannelijke zwemmer die erin slaagt om zich te plaatsen voor vijf Spelen.

  De wetten van de Amerikaanse trials zijn hard. Enkel de top twee mag naar de Olympische Spelen. Phelps won de finale in 1'54"84, ver van zijn wereldrecord van 1'51"51 uit 2009, maar daar maalde hij niet om.

  "Ik voelde me al niet goed in de reeksen en de halve finales en ook niet in de finale", reageerde de 18-voudige olympische kampioen. "Maar mijn tijd was niet belangrijk, wél de kwalificatie voor de Spelen."

  "Na alles wat er gebeurd is, besef ik dat deze comeback het moeilijkste is wat ik ooit in mijn carrière heb gedaan."

  Phelps komt dan ook van ver. Na de Spelen van Londen in 2012 hing hij zijn zwembroek aan de haak, om begin 2014 toch weer in het zwembad te springen.

  In september 2014 werd hij echter betrapt voor dronken rijden, de tweede keer al in zijn carrière. Hij werd zes maanden geschorst door de zwembond en mocht niet naar het WK 2015. Hij belandde in een depressie, een verblijf in een ontwenningscentrum haalde hem erdoor.

  Zijn verloving met Nicole Johnson, een ex-Miss California, en de geboorte van zijn zoon Boomer, zeven weken geleden, deden de rest.

  Phelps wordt vandaag 31. Hij was er voor het eerst bij in Sydney 2000, toen was hij 15 jaar. "Ik wil dolgraag naar Rio. Het was de reden van mijn terugkeer. Ik heb er geen woorden voor."