• home
 • video
 • pas verschenen

  Jan Vertonghen komt op het EK niet meer in actie

  Jan Vertonghen stapt met krukken van het vliegtuig in Rijsel.

  Dikke pech voor de Rode Duivels: Jan Vertonghen heeft in de laatste minuut van de training vandaag zijn enkelligamenten gescheurd. De verdediger mist de rest van het EK. "Hij staat 6 tot 8 weken aan de kant", zegt Marc Wilmots.

  Marc Wilmots deed het relaas aan de pers in Rijsel. "Het ongeluk is gebeurd in de allerlaatste minuut van de training in Bordeaux. Ik wilde er net een einde aan maken", zegt Wilmots. 

  "Bij een schot met rechts bleef de linkervoet van Jan in de grond haken. Zijn enkel draaide rond. Hij herkende de blessure en wist meteen dat het voorbij was."

  Vertonghen reisde nog met de ploeg mee naar Rijsel, maar kwam al met krukken het vliegtuig af. "Jan ging hier in het ziekenhuis onder de scanner. Twee van de drie ligamenten blijken gescheurd. In het voorjaar liep hij dezelfde blessure op. Hij zal 6 tot 8 weken moeten revalideren."

  "Iedereen zit in met onze vicekapitein, hij is een belangrijke schakel en was mentaal en fysiek op topniveau. Maar een drama noem ik het niet, er zijn ergere dingen in het leven. Een sportief drama is het natuurlijk wel."

  Wilmots kent de vervanger van Jan Vertonghen al op de linksachter. "Jordan Lukaku zal zijn rol overnemen. Hij is klaar en heeft goed getraind."

  Hazard: "Verliezen belangrijke pion"

  Eden Hazard is op de linkerflank gewend om met Vertonghen in zijn rug te spelen. "We verliezen een belangrijke pion. Hij speelt altijd", zegt Hazard.

  "We zijn een soldaat kwijt, maar we hebben nog andere spelers en die zijn ook klaar. Dat hoort bij voetbal. Ik sprak hem even, maar veel kun je niet zeggen. Hij mag de moed niet verliezen natuurlijk."

  Vertonghen reageerde op Twitter:

  "Ik ben er het hart van in"

  Op Twitter zegt Jan Vertonghen zelf dat hij er "het hart van in is dat mijn EK erop zit. Ik wens mijn ploegmaten het beste toe."

  De 29-jarige Vertonghen speelde al meer dan 80 interlands voor de Rode Duivels, meestal op de linksachter en was vicekapitein.

  Hij is al lang zonder discussie basisspeler bij de Belgen. Hij miste geen minuut in de kwalificatiecampagne en stond ook op het EK steeds op het veld. Hij was ook een alternatief om als centrale verdediger uit te spelen.