Ga naar de inhoud

Wuyts: "Iedereen moet zich spiegelen aan de koersstrategie van Contador"

 wo 29 juni 2016 07:40
Wie juicht op 24 juli in Parijs?
Nog drie keer slapen en de 103e Ronde van Frankrijk trekt zich op gang. Michel Wuyts blikt vandaag en morgen vooruit op het hoogmis van het rondewerk. Vandaag belicht hij de strijd om het geel, het parcours en de valpartijen. "In de laatste week kijk ik uit naar alle etappes", zegt onze commentator met dienst.

Geel: "Team Sky bestoken over de volle lengte van de Tour"

Chris Froome begint meer dan ooit als grote favoriet aan de Ronde van Frankrijk. De Brit toonde in het Critérium du Dauphiné zijn suprematie bergop en krijgt een ijzersterke ploeg in steun om de Tour voor de derde keer te winnen.

"Froome is nooit met een sterker team aan de start verschenen", begint Wuyts. "Het is een ploeg zoals je die zelden aan de start van de Tour ziet verschijnen. Maar het zou sneu zijn als de andere ploegen zich daar nu al bij neerleggen."

"De enige oplossing lijkt me dat de tegenstanders Team Sky gaan bestoken over de volle lengte van de Tour. Laat Froome zeker niet met rust, zou ik zeggen. Iedereen moet zich spiegelen aan de koersstrategie van Alberto Contador. Hij is een specialist om een bommetje te gooien als niemand het verwacht. En ga ook niet op elkaar jagen."

"In de eerste plaats denk ik dan aan de mannen van Nairo Quintana omdat hij de op één na sterkste ploeg heeft. De metgezellen van Contador schat ik minder hoog in omdat ze, net als hun kopman, wat ouderdomsverschijnselen vertonen."

"Bij Astana is de vraag hoe Nibali en Aru zullen samenwerken. Het is een publiek geheim dat ze niet door dezelfde deur kunnen. Gaat Nibali zich schikken ?"

"Bij BMC vormen Richie Porte en Tejay van Garderen een koppel dat er tegenaan kan. Maar Porte is nog altijd goede maatjes met Froome. Op een bepaald moment borrelt dat toch weer op. Hij heeft ook niet het meeste koersinzicht. Hij heeft wel het geluk dat er een klimtijdrit is. Dat is zijn specialiteit. Maar in drie weken heeft hij wel altijd een slecht moment."

Parcours: "Zware opeenvolging van Alpenritten stoort me"

De Ronde van Frankrijk start zaterdag aan de idyllische Mont-Saint-Michel. De eerste week worden de Pyreneeën al aangedaan, maar het absolute zwaartepunt ligt in de laatste week.

"Ik kijk uit naar de tweede rit, naar Cherbourg-Octeville, omdat Greg Van Avermaet daar al kan toeslaan. Dat zou voor de Belgen meteen een grote opluchting zijn. De rit naar Arcalis in Andorra doet me denken aan de Tour 1997, toen Jan Ullrich een eerste keer zijn grote kunnen toonde."

"Dat ik verlekkerd ben op de Mont Ventoux in de tweede week, spreekt voor zich. En in de laatste week kijk ik uit naar alle etappes, behalve de laatste."

"Wat me wel stoort is de opeenvolging van de zware etappes in de Alpen. De organisatie wil de beslissende acties naar de laatste week verschuiven, maar dat lukt vaak niet."

"De klassementsrenners zijn vaak al moe, gaan behouden koersen en geven vrijbuiters een kans. Wat wel goed is voor de aanvalslust, is dat de Alpenritten kort worden gehouden."

Valpartijen: "Vragen om het rustig te houden, is als vragen dat het water uit de zee stroomt"

De Ronde van Frankrijk 2015 werd ontsierd door een aantal vreselijke valpartijen. Vooral in de traditioneel hectische eerste week. Zal 2016 beterschap brengen?

"Daar geloof ik niet in. Het wordt opnieuw een verschrikkelijke hectiek in de eerste dagen. Pas na een dag of zes trekt het peloton het middengebergte in. Ik hoop en smeek om het rustig te houden, maar dat is hetzelfde als vragen dat het water uit de zee zou stromen."

"Er bestaat nog altijd geen regel waardoor klassementsrenners zich niet moeten mengen in de sprint. José De Cauwer bijvoorbeeld heeft al gesuggereerd om ze de vrijheid te geven om op 3 kilometer van het einde te mogen uitbollen zonder dat het verschil wordt aangerekend."

"Nu krijg je niet alleen sprinters maar ook klassementsrenners in de voorbereiding op een sprint. Zij zijn dat niet gewoon. Froome in de eerste plaats niet. En het peloton is nog altijd niet kleiner."

"Zeggen dat mechanische doping niet bestaat, is liegen"

De organisatie zet ook de strijd tegen mechanische doping verder en zal actief op zoek gaan naar motortjes in fietsen. "Dat moet", zegt Michel Wuyts.

"Als je in de jaren 2008 of 2009 vaststelt dat het beter gaat in de dopingstrijd, is het niet zo dat doping daarom weg is. Beweren dat mechanische doping niet bestaat, is liegen. Het is er zeker geweest. Ook op het hoogste niveau."

Morgen blikt Michel Wuyts vooruit op de strijd voor de groene trui, de kansen van de Belgen en de verrassingen.