• home
 • video
 • pas verschenen

  Vertonghen twijfelt niet: "De EK-finale is haalbaar"

  Vertonghen: "Veel spelers hopen dat Wilmots blijft."

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Jan Vertonghen bereidt samen met de andere Rode Duivels de wedstrijd van vrijdag tegen Wales voor. "De weg naar de finale is duidelijk", blaakt hij van vertrouwen. "De sfeer binnen de ploeg is ook perfect."

  Het gespreksonderwerp bij de pers in Bordeaux is de transfer van Michy Batshuayi, die naar Chelsea zou verhuizen. Maar bij de spelers zelf wordt er niet zoveel over gepraat. "Ik weet niet of er iets officieels uit de bus is gekomen," zegt Jan Vertonghen. "Het is geen taboe, maar er wordt weinig over gesproken."

  "Dat Chelsea naar hier is gekomen voor medische testen? Dat wist ik niet. Er vragen zoveel mensen naar, dat ik denk "ik laat hem met rust". Hij zal wel naar de Premier League komen volgens mij. Hij is een heel goede spits en krijgt een goede trainer (Antonio Conte, nu nog bondscoach bij Italië, red). Het zal lastig worden voor ons als tegenstander."

  In de Franse pers wordt Meunier bovendien gelinkt aan PSG. "Dat is goed nieuws voor die jongens, dat kan hen alleen maar motiveren. Ik denk niet dat het veel invloed heeft op die jongens, ze zullen de knop wel kunnen omdraaien."

  Wat met de eigen toekomst van Vertonghen bij Tottenham? "Ik voel me fitter dan ooit. Het liefst bereik ik de top met Tottenham, ik zit daar goed. Hoe dichter je bij de top komt, hoe minder idolen je hebt en van hoe minder topclubs je droomt."

  "Zijn moeten stoppen met Kolonisten van Catan"

  Intussen vertoeven de Rode Duivels al enkele weken in Frankrijk. Slaat de verveling nog niet toe in hun uitvalsbasis in Bordeaux? "Dat valt heel goed mee. We hebben veel te doen en we spelen veel spelletjes."

  "Tegenwoordig zijn het veel kaartspelletjes, we zijn moeten stoppen met Kolonisten van Catan. Het zijn allemaal winnaars en er kan er maar eentje winnen, dus hebben we gezegd "laten we hiermee ophouden"."

  "Veel spelers hopen dat Wilmots blijft"

  Marc Wilmots sprak gisteren voor het eerst de grote woorden uit: hij wil de finale bereiken. Is de focus ook bij de spelers groter dan bij het WK twee jaar geleden, toen de kwartfinale het eindstation werd? "Voor veel jongens was dat WK het eerste grote toernooi. Nu is de weg naar de finale duidelijk. Dat is waarvoor wij willen gaan."

  "De realiteit is dat de finale haalbaar is. Twee jaar geleden moesten we voorbij Argentinië, de stap naar de EK-finale lijkt kleiner. Ik denk dat dat veel jongens inspireert."

  Het is nog niet duidelijk wat de plannen van Wilmots zijn na dit EK. Blijft hij bondscoach bij de nationale ploeg of zoekt hij andere oorden op? "Ik weet ook niet wat zijn toekomst is", zegt Vertonghen. "Ik heb niets gehoord over clubs of over blijven, maar veel spelers hopen volgens mij dat hij blijft. De sfeer is perfect."

  "In Engeland gaat het erover"

  Vertonghen speelt al enkele jaren in de Premier League. Wat vindt hij van de uitschakeling van Engeland? "Ik ken die jongens. Ik vond dat ze in de poule wel goede fases hadden, maar ze hebben te weinig gescoord. Ik heb contact gehad met Dier, ze zijn heel erg teleurgesteld. Ik denk dat ze de knop moeten omdraaien, er niet meer te veel aan moeten denken."

  De Britse pers was snoeihard voor de Engelse spelers. "Elk land heeft harde en minder harde mensen, maar in Engeland gaat het erover. Er worden families bij betrokken. Zolang het gaat over de spelers en de coach, kan ik leven met kritiek als die terecht is."

  "Links of centraal vrijdag? Daar kan ik niet op antwoorden"

  Jan Vertonghen kreeg ook nog een paar snelle vragen voorgeschoteld. Over zijn voorkeur voor een positie links of centraal in de verdediging, Gareth Bale, maar ook over de kin van Thibaut Courtois. Bekijk het volledige interview hier:

  Video player inladen ...