• home
 • video
 • pas verschenen

  Vansummeren stopt met koersen: "Mijn carrière was meer dan Parijs-Roubaix"

  Vansummeren maakte het nieuws bekend op een persconferentie.

  0 / 0

  Vansummeren maakte het nieuws bekend op een persconferentie.

  Johan Vansummeren zet noodgedwongen een punt achter zijn wielercarrière. De ex-winnaar van Parijs-Roubaix sukkelt met hartritmestoornissen. Dat vertelde de 35-jarige renner van AG2R op een emotionele persconferentie in zijn thuishaven Lommel. "Ik heb alles geprobeerd om weer te kunnen koersen, maar het was niet mogelijk."

  In februari moest Johan Vansummeren in de Ronde Van Oman afstappen met gezondheidsproblemen. Later werd duidelijk dat er sprake was van hartproblemen. Sindsdien stond een vraagteken achter zijn toekomst in het peloton en nu heeft Vansummeren de knoop doorgehakt. Onderzoeken hebben uitgewezen dat zijn hartritmestoornissen te gevaarlijk zijn, zeker in combinatie met topsport.

  Ook twee in alle discretie uitgevoerde operaties brachten geen soelaas. Een andere optie dan stoppen was er niet. "Ik heb alles geprobeerd om weer te kunnen koersen, maar het was onmogelijk", vertelde een aangeslagen Vansummeren vanochtend. "Als iemand morgen zou zeggen: "ik los het met honderd procent zekerheid op", dan trek ik mijn bloes weer aan en ga ik koersen."

  "Maar volgens de artsen zou er zeker eens iets gebeuren in de koers en dat wil je natuurlijk niet. Niemand ziet graag een renner op de grond liggen, zeker niet na de gebeurtenissen van dit jaar. Fysiek heb ik nooit pijn gevoeld. Soms had ik eens een mindere dag, maar je denkt daar niet over na."

  "De voorbije maanden waren zwaar, maar deze namiddag wordt mijn eerste dag zonder twijfel. Sommigen zeggen dat mijn carrière op mijn 35e misschien sowieso bijna gedaan was, maar als je iets graag doet en je bent er nog goed in, dan wil je dat blijven doen. Ik heb koersen nooit als werk gezien. Ik vond het fantastisch. Ik had er nooit moeite mee om weer eens mijn koffers te pakken en een maand op een bergtop te gaan zitten."

  "Mijn carrière was meer dan Parijs-Roubaix"

  Vansummeren was een gepatenteerde hardrijder, die na jaren bij Lotto sinds 2010 voor Garmin (VS) en AG2R (Fra) uitkwam. In 2011 boekte hij zijn mooiste zege in Roubaix, meteen erna vroeg hij zijn vriendin Jasmine Vangrieken ten huwelijk. Die beelden gingen de wereld rond.

  Vansummeren was geen veelwinnaar, zijn mooiste prestaties leverde hij in de Helleklassieker met nog drie top 10-plaatsen. Hij stelde zich gewillig ten dienste van de ploeg en mocht als meesterknecht negen keer naar de Tour. Zijn beste resultaat in Parijs: 29e in 2010.

  "Het hoogtepunt? Parijs-Roubaix was heel mooi. Dat was de kers op de taart, maar mijn carrière was meer dan dat. Ik heb bijvoorbeeld nog heel mooie momenten beleefd in de sprinttrein voor McEwen. Als ik ergens een meerwaarde kan bieden, zou ik heel graag in het wielrennen blijven. De ploeg is heel correct met mij. Nu kan ik eindelijk even mijn hoofd leegmaken."

  Kort portret Johan Vansummeren:

  Geboortedatum: 4/2/81
  Geboorteplaats: Lommel
  Lengte: 1,97m
  Gewicht: 76 kg

  Ploegen:
  2002: Domo-Farm Frites (stagiair)
  2003: Quick Step-Davitamon-Latexco
  2004: Relax-Bodysol
  2005-2006: Davitamon-Lotto
  2007: Predictor-Lotto
  2008-2009: Silence-Lotto
  2010-2014: Team Garmin (VS)
  2015-2016: AG2R (Fra)

  Belangrijkste zeges:
  2003: Luik-Bastenaken-Luik beloften
  2007: rit 1 Wielerweek Lombardije (ploegentijdrit)
  2007: rit 7 en eindzege Ronde van Polen
  2011: Parijs-Roubaix en Duo Normand (met Thomas Dekker)
  2012: rit 2 Ronde Qatar (ploegentijdrit)
  2013: Profronde van Deurne

  Vansummeren beleeft gloriemoment in Parijs-Roubaix 2011