• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Himst: "Niet bang zijn van Bale, België kan de finale halen"

  Paul Van Himst was te gast in het EK-programma Panenka!

  In Panenka! lag de focus gisteren op de kwartfinale van de Rode Duivels tegen Wales. Tafelgasten Jan en Youri Mulder, Paul Van Himst en Wesley Sonck lieten hun licht schijnen over de defensieve kopzorgen van Marc Wilmots en de gevaren van Wales.

  Moet Wilmots zijn verdediging wijzigen op één of twee posities?

  Met de schorsing van Thomas Vermaelen moet Marc Wilmots opnieuw zijn hoofd breken over de verdedigende opstelling van de Rode Duivels. Jason Denayer, Jordan Lukaku, Laurent Ciman en Christian Kabasele staan te popelen om in te springen, maar de vraag is hoe Wilmots zijn defensie zal hertekenen.

  "Ciman is verkozen tot beste verdediger van de MLS, maar ik zou kiezen voor Lukaku op links", zegt Wesley Sonck. "Vertonghen en Alderweireld hebben de automatismen om samen centraal te spelen." Ook Paul Van Himst opteert voor "het sterkste centrale duo."

  Youri Mulder zou niet schuiven met Vertonghen, maar gewoon een invaller op de positie van Vermaelen zetten. "Zo geef je een sterk signaal dat ze allemaal Europees kampioen kunnen worden. En de samenwerking tussen Hazard en Vertonghen loopt goed op de linkerflank. Waarom zou je ze dan uit elkaar halen."

  Video player inladen ...

  Wilmots maakt zich geen zorgen: "Genoeg alternatieven"

  Video player inladen ...

  Sonck: "Bang zijn van Bale? Je moet enkel respect hebben"

  Voor de confrontatie met Wales zijn alle ogen gericht op Gareth Bale, de man die de Rode Duivels een tik uitdeelde in de kwalificatiewedstrijden. "Maar we moeten niet bang zijn van Bale", zegt Sonck. "Je moet enkel respect hebben en zijn kwaliteiten kennen."

  "Je moet wel meer rekening houden met hem dan met andere spelers", zegt Van Himst. "Ik zou hem in zone opvangen, zoals de Italianen hebben gedaan met Hazard."

  Video player inladen ...

  Ook Wales is op zijn hoede: "Verdediging zal sterk moeten zijn"

  Sammy Neyrinck ging ook in het Welshe kamp de spanning opsnuiven. Rechtsachter Chris Gunter beseft dat het geen eenvoudige wedstrijd zal worden tegen de Rode Duivels.

  "In de kwartfinale kan elke tegenstander je pijn doen. We zullen verdedigend heel sterk moeten zijn. België heeft heel goede spelers. Hopelijk kan ik Hazard in bedwang houden, maar we moeten ons ook focussen op de andere spelers."

  Video player inladen ...

  Van Himst: "Rode Duivels kunnen de finale halen"

  Paul Van Himst is er alvast van overtuigd dat de Rode Duivels zullen winnen tegen Wales. "België kan enkel geklopt worden door Duitsland, gastland Frankrijk en misschien nog eens Italië. Ze horen bij de beste ploegen. De halve finale moeten ze zeker halen en ik denk dat ze ook de finale kunnen spelen."

  Video player inladen ...

  De volledige uitzending van Panenka!:

  Video player inladen ...