• home
 • video
 • pas verschenen

  "EK-scheidsrechters fluiten zo goed omdat ze de tactiek van de ploegen kennen"

  De Engelse ref Mark Clattenburg.

  De wedstrijdleiding op het EK is vooralsnog van een hoog niveau. Volgens de Europese voetbalbond UEFA is dat in ruime mate te danken aan de tactische kennis van de scheidsrechters. De UEFA brieft de refs over de tactiek van de teams waarvan ze matchen moeten leiden.

  "In Italië-België (2-0, red) scoorde Emanuele Giaccherini het openingsdoelpunt na een briljante lange pass van verdediger Leonardo Bonucci", haalt voormalig topscheidsrechter Pierluigi Collina, scheidsrechtersbaas van de UEFA, als voorbeeld aan.

  "Een moderne scheidsrechter moet dus weten dat zoiets kan gebeuren. Hij moet de tactiek van het team en de vaardigheden van de spelers kennen. Dat een fase niet goed beoordeeld kon worden, omdat er voor de wedstrijdleiding iets onverwacht gebeurde, mag geen excuus meer zijn."

  Daarom worden de officials op dit toernooi voor het eerst in de geschiedenis bijgestaan door twee tactische coaches, die hen de speelwijze van de teams bijbrengen.

  "Lange passes als die van Bonucci zijn één van de sleutelelementen in de tactiek van het Italiaanse elftal, die de scheidsrechter dus moet kennen."

  De enige fase op het EK die echt bekritiseerd werd, was die waarbij Danijel Subasic een strafschop van Spanje stopte, nadat de Kroatische doelman te snel van zijn lijn gekomen was.

  "Dat was een foutje", beaamt Collina. "Het is jammer dat zoiets gebeurt, maar het was wel een foutje in een wedstrijd die voor het overige prima gefloten werd."

  Minder kaarten en meer correcte offsidebeoordelingen

  Op het EK 2016 worden gemiddeld 3,58 kaarten per wedstrijd getrokken. In 2012 waren er dat nog 4,04. Buitenspelsituaties werden in 93,54 procent van de gevallen correct beoordeeld, tegenover 90,28 procent vier jaar geleden. "De refs hebben een goede job gedaan. Tot nog toe zijn er geen problemen. Maar we mogen niet te voorbarig juichen. Er zijn nog 7 wedstrijden", zegt de UEFA.