• home
 • video
 • pas verschenen

  "De fiche van Vansummeren is de allereerste die ik weggeef uit mijn bak"

  Zo ziet de fiche van Vansummeren in de bak van Carl Berteele er uit.

  In de rand van het afscheid van Johan Vansummeren, deed Sporza-journalist Carl Berteele een bijzondere toegeving. Sporza-collega Christophe Vandegoor vindt het "een wijze beslissing van Vansummeren".

  Anekdote: Vansummeren krijgt zijn rennersfiche uit befaamde fichebak van Berteele

  Sporza-radiojournalist Carl Berteele ging deze voormiddag naar de persconferentie van Johan Vansummeren. Een moment dat voor Berteele een persoonlijke primeur opleverde.

  "Zo vlak voor de Tour had ik op de persconferentie toevallig mijn bak vol rennersfiches bij. Om mijn radiostuk te maken had ik de fiche van Vansummeren naast me gelegd."

  "Jasmine Vangrieken (de vrouw van Vansummeren) zag dat en vroeg me of ze die fiche mocht hebben. Die vraag had ik nog nooit gehad, maar ik heb gezegd dat het geen probleem was. Ik zag dat ze er blij mee was. Vansummeren zei ook dat hij de fiche ging inkaderen."

  "Het is wel de allereerste keer dat ik een fiche uit mijn bak weggeef. Wat ik normaal doe met fiches van renners die stoppen? Die verscheur ik gewoon."

  Vandegoor: "Hij wou nog heel graag twee jaar doorgaan"

  Sporza-wielerjournalist Christophe Vandegoor is niet verrast door het emotionele afscheid van Vansummeren. Vandegoor probeerde hem al enkele weken te contacteren, maar kreeg nooit reactie.

  "Nu begrijp ik waarom, want ik weet dat hij heel graag nog twee jaar door wou gaan als gewaardeerde helper en kopman in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Daar hadden ze bij AG2R niet echt iemand voor."

  "Bij renners weegt het mentaal heel zwaar als ze worden gedwongen om te stoppen. Maar ik vind het de goede beslissing. Je zet je leven niet op het spel als je 35 jaar bent, terwijl je niet opnieuw een grote klassieker gaat winnen."

  Vandegoor prijst Vansummeren vooral als een hardrijder. "Iemand die stijf rechtdoor kon rijden, zoals ze in het jargon zeggen. Daardoor mocht hij ook vaak mee naar het WK. De bondscoach wist dat hij erg geschikt was om op kop van het peloton te sleuren of een kloof te dichten."

  "Als je eerlijk bent moet je anderzijds ook zeggen dat hij maar twee echte koersen heeft gewonnen: Parijs -Roubaix en de Ronde van Polen. Voor de rest waren het enkel criteriums en ploegentijdritten."

  "Als veelbelovend talent werd hij vice-wereldkampioen in Hamilton en won hij Luik-Bastenaken-Luik. Dat heeft zich bij de profs te weinig vertaald bij de profs. Daarvoor was hij vooral te weinig explosief."

  "Media hebben een loopje genomen met Vansummeren na huwelijksaanzoek"

  Vansummeren zal door veel mensen ook herinnerd worden als de man die zijn vriendin ten huwelijk vroeg onmiddellijk na zijn zege in Parijs-Roubaix in 2011. "Ik vind dat de media daar een beetje een loopje met hem heeft genomen", zegt Vandegoor.

  "Overal, van roddelbladen tot tv-shows, moest hij zijn verhaal doen. Je voelde dat hij daar eigenlijk weinig zin in had, maar hij kon bijna niet anders. Zo ging het mooie van dat moment wat verloren."

  De fiche van Johan Vansummeren uit de fichebak van Berteele