• home
 • video
 • pas verschenen

  Wilmots: "Ik heb tegen Vermaelen gezegd dat ik hem 4 dagen niet wil zien"

  "Alternatieven genoeg om Vermaelen te vervangen."

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Marc Wilmots heeft vanochtend 21 Rode Duivels onder handen genomen in Bordeaux. Thomas Vermaelen (geschorst) en Eden Hazard (lichtjes geblesseerd) ontbraken als enige spelers. De match tegen Wales lijkt nog ver weg, maar leeft toch al in de hoofden. "We moeten niet te veel naar de tegenstander kijken, maar ons eigen spel spelen met vier spitsen", zegt de bondscoach.

  Eerst de twee zorgenkindjes: Thomas Vermaelen en Eden Hazard. Zorgen maakt Marc Wilmots zich alvast niet. "Eden had in de rust van Hongarije-België wat last van zijn quadriceps. Hij werkt met de kinesist in het hotel en keert overmorgen terug op het veld, hij zal 100% fit zijn voor Wales", zegt de bondscoach.

  "Vermaelen heeft een beetje overal pijn. Aan zijn adductoren, zijn buikspieren, zijn rug... Hij is overal stijf. Hij heeft heel veel gegeven. Ik heb hem gezegd dat ik hem vier dagen niet wil zien en dat ik hem pas verwacht in de voorbereiding op de halve finale, gesteld dat we die bereiken uiteraard."

  "Thomas heeft vier sterke wedstrijden gespeeld, maar deze gele schorsing valt dus niet per se slecht voor hem. Hij is een beetje over zijn limiet gegaan en krijgt nu de uitgelezen mogelijkheid om te herstellen."

  "Hoe ik hem zal vervangen? Ik heb alternatieven en nog tijd genoeg. Ik heb Kabasele, Ciman, Denayer. Ik kan Vertonghen centraal zetten en Jordan Lukaku links. Daar ga ik nog eens goed over nadenken."

  "Afwachten tegen Wales zit niet in onze aard"

  Wat heeft Wilmots van de vorige onderlinge duels met Wales onthouden? "Dat het een sterke ploeg is met een goeie coach. Ze wachtten ons op met een vijfmansverdediging en beschikken over een middenveld uit de Premier League. Nu zouden wij ook eens kunnen afwachten en op de counter speculeren, maar dat zit niet in onze aard."

  "Vorig jaar in juni hebben we daar onze EK-voorrondewedstrijd met 1-0 verloren. Door een verkeerde terugkopbal van Nainggolan kon Bale scoren. Een individueel foutje op het einde van het seizoen, dat kan gebeuren."

  "Maar wat ik onthoud is dat we een paar dagen ervoor met 3-4 in Frankrijk gewonnen hadden en dat wij in Wales dominant speelden, kansen genoeg hadden, maar jammer genoeg niet scoorden."

  "Hoe we Gareth Bale ditmaal moeten lamleggen? Hij loopt een beetje overal, dus heeft het geen zin er constant hetzelfde mannetje op te plakken. Als ploeg moeten we een alternatief vinden en die alternatieven hebben we genoeg."

  "We moeten vooral ons eigen spel spelen en niet te veel naar de tegenstander kijken. We spelen hier met vier spitsen. Kijk naar Kevin De Bruyne, die meer tweede spits is dan middenvelder. We creëren elke match 6 of 7 kansen. Veranderen van systeem zou dom zijn. We moeten misschien alleen nog wat efficiënter worden."

  "Eén obsessie: de finale halen"

  Een journalist wilde weten of België na de 4-0 in de 1/8e finales van outsider tot favoriet gebombardeerd mag worden. Wilmots: "Ik zet ons niet in een bepaalde categorie. We spelen elke match om te winnen en zo ver mogelijk te geraken. Twee kwartfinales in vier jaar, dat is al niet slecht. Nu heb ik één obsessie en dat is in de EK-finale geraken. Maar uiteraard zal dat niet gemakkelijk worden. Kijk maar wat er allemaal gebeurt op dit EK. Denkt u dat Frankrijk in de kwartfinales al gewonnen spel heeft tegen IJsland?..."