• home
 • video
 • pas verschenen

  UEFA: "IJsland profiteert niet van het EK met 24 landen"

  IJsland blijft de voetbalwereld verbazen.

  Toernooirevelatie IJsland heeft gisteren nog eens voor een stunt gezorgd door Engeland uit te schakelen. Bij de Europese voetbalbond (UEFA) zijn ze niet verrast over het succes van IJsland. "IJsland zou zich overigens altijd geplaatst hebben voor het EK", legt de UEFA uit.

  "We konden natuurlijk niet voorspellen dat IJsland Engeland zou kloppen, maar het was voor de start van het toernooi wel duidelijk dat het een competitieve ploeg zou zijn", verklaarde Theodore Theodoridis, secretaris-generaal ad interim bij de UEFA, op een persconferentie.

  "IJsland beschikt over de juiste infrastructuur om zijn voetbal te helpen ontwikkelen. Hun spelsysteem oogt vrij eenvoudig, maar het is zeer moeilijk om hen te kloppen."

  De UEFA benadrukte ook dat de uitbreiding naar 24 landen op het EK geen rol speelt in het succesverhaal van IJsland.

  "Turkije heeft geprofiteerd van het systeem, want zij eindigden derde in hun kwalificatiegroep en konden toch nog naar het EK. Maar IJsland werd tweede in diezelfde poule en zou zich dus sowieso geplaatst hebben voor het EK."

  "Geen acuut terreurgevaar tijdens gespeelde wedstrijden"

  Het EK in Frankrijk werd tijdens de eerste dagen geteisterd door rellen, maar volgens de UEFA verloopt de organisatie vlekkeloos. Tijdens de 44 reeds gespeelde wedstrijden is er op geen enkel moment "acuut terreurgevaar" geweest.

  "Er was geen bedreiging tijdens de matchen en er zijn geen speciale aanwijzingen voor dreiging tijdens de volgende matchen", gaf Theodoridis mee.