• home
 • video
 • pas verschenen

  Mulder: "Ook Engeland heeft meer vulkanen dan goede voetballers"

  Jan Mulder in Panenka!.

  In Panenka! werd gisteren teruggeblikt op de verrassende uitschakeling van Engeland door IJsland. Tafelgasten Imke Courtois, Jan Mulder, Franky Van der Elst en Dennis van Wijk lieten hun licht verder ook schijnen over de Rode Duivels en Wales, hun tegenstander in de kwartfinales.

  Mulder: "Engeland verdedigt op het hilarische af"

  Gary Lineker kroop na de nederlaag van Engeland tegen IJsland in zijn pen op Twitter en vond het "beschamend dat Engeland verloor van een land waar er meer vulkanen zijn dan profvoetballers".

  Jan Mulder was het niet eens met die uitspraak. "Lineker vergeet dat er in Engeland ook meer vulkanen zijn dan goede voetballers. Wat mannen als Walker, Cahill en Rooney lieten zien, was werkelijk slecht. Alles ging zo traag en ze verdedigen op het hilarische af. Als je Smalling ziet, daar heb je geen opbouw en leuk spel mee. Die komt er nooit meer in."

  Video player inladen ...

  Van der Elst: "Ik kan niet naar het spel van IJsland kijken"

  Ook over het niveau van IJsland was heel wat te doen in Panenka!. Franky Van der Elst is geen fan van hun voetbal. "Ik houd niet van de manier waarop ze spelen. Ze spelen hard en zijn zeer efficiënt gebleken met hun verre inworpen, maar ik kan er niet naar kijken. Dat is een soort voetbal van lang geleden. Ik loop er niet warm van."

  Dennis van Wijk vult aan. "Ze speelden in de kwalificaties ook zo tegen Nederland. Ze absorberen het spel, maar op de momenten dat ze de bal hebben, proberen ze vooruit te denken. Wat me ook opviel was dat de Engelsen er niet aan te pas kwamen op stilstaande fases. Daar staan ze toch net om bekend."

  Jan Mulder wou het toch nog eens over de Engelsen hebben. "Wat we nog vergeten, is hoeveel die lui verdienen. Dat is irritant. Ik ben niet jaloers, maar de inzet is niet ouderwets Engels."

  Video player inladen ...

  Van Wijk: "Het tactisch plan van de Belgen was fantastisch"

  Ook Hongarije-België passeerde uiteraard de revue in Panenka!. Dennis van Wijk was onder de indruk van de Belgen. "Enorm. Het tactisch plan was fantastisch. Een dikke pluim aan de technische staff. De organisatie was heel goed. Dat zag je al na 30 seconden. De Hongaren kregen geen tijd en waren daardoor heel slordig. De druk vooruit was geweldig en daardoor stonden ze meteen heel dicht bij het doel van de Hongaren."

  Imke Courtois vult aan. "Ik hoop dat ze niet alleen zo speelden omdat ze Hongarije hebben geanalyseerd, maar omdat ze weten dat dit juist hun kracht is. Dat was nu heel duidelijk, net als in de wedstrijd tegen Ierland."

  Ook aanvallend zat het snor voor Van Wijk. "De Belgen speelden altijd in één-twee-tijden. Ze dachten meteen vooruit en dan zie je dat de Hongaren uit positie zijn. Met één of twee passes speelden de Duivels Hongarije meteen uit verband. Ik had zo 29 momenten kunnen uitkiezen om te analyseren. Als ze dat kunnen blijven doen, zijn ze onverslaanbaar."

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...

  Van der Elst: "Het systeem van Wales is vervelend"

  Wales, de volgende tegenstander van de Rode Duivels, is geen onbekende voor de Belgen. In de kwalificaties voor dit EK kon België twee keer niet winnen van Bale en co. "Wales heeft een vervelend systeem. Dat blijft zo", merkt Franky Van der Elst op. "Het blijft opletten, maar als we ze goed onder druk zetten en ze het uitvoetballen beletten, moet het mogelijk zijn."

  "Vooral de mensen aan de buitenkanten zijn de vervelende mannen. Die worden vierde of vijfde verdediger en bieden in de opbouw een uitweg aan voor de rest van de ploeg. Dat zag je bij de Italianen ook tegen Spanje."

  Dennis van Wijk: "Tegen Wales zal het, in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Hongarije, een stukje moeilijker zijn om vanuit die omschakeling te scoren. Ze blijven altijd met minstens drie man achter de bal."

  Video player inladen ...

  Mulder: "Spanje speelde lamlendig en lui"

  Italië schakelde verrassend Spanje uit en dat had het vooral te danken aan de tactiek van bondscoach Conte. "Niet mee eens", aldus Jan Mulder. "Dat was geen groot strateeg die daar op de dug-out sprong. Ik zie liever een trainer die zichzelf beter onder controle heeft. Spanje was onherkenbaar en speelde lui en lamlendig. Italië had meer "grinta" en dat heeft weinig met tactiek te maken."

  Franky Van der Elst onderschat de verdienste van Conte niet. "Ze verdedigden in de eerste plaats heel goed en liepen de ruimtes dicht. Ze hebben enorm veel afstand afgelegd om de overwinning binnen te halen. Dat is knap, dat je dat telkens weer uit die spelers kan halen. Dat is de verdienste van Conte. Het is allemaal goed voorbereid en ze spelen als een echt team."

  Video player inladen ...

  De volledige uitzending van Panenka!:

  Video player inladen ...