• home
 • video
 • pas verschenen

  Gouverneur Rio waarschuwt: "Spelen kunnen geweldig worden, maar ook mislukken"

  Francisco Dornelles is de oude man in het grijze pak in het midden.

  Gouverneur Francisco Dornelles van Rio heeft in een kranteninterview gezegd dat de Olympische Spelen "een grote mislukking" kunnen worden als er niet dringend geld van de federale overheid komt. De Spelen zijn van 5 tot 21 augustus, over minder dan 40 dagen.

  De 81-jarige Dornelles vervangt de zieke gouverneur Luiz Fernado Pezao, die eerder dit jaar op ziekteverlof ging. Tien dagen geleden noemde hij de staat Rio "financieel rampgebied". Hij zegt in het dagblad O Globo dat de staat nog steeds wacht op 860 miljoen dollar (773 miljoen euro) federaal geld.

  Dat bedrag werd vorige week toegezegd, maar staat nog niet op de rekeningen. Zonder dat geld halen de politiepatrouilles het einde van de week niet, zegt Dornelles. Ze kunnen nu al hun tank niet volgooien met benzine. En hun premies werden al maanden niet betaald.

  "Hoe kunnen de mensen zich beschermd voelen in een stad zonder ordediensten?", wierp Dornelles op.

  "Ik ben wel optimistisch over de Spelen, maar ik moet ook realistisch zijn. We kunnen geweldige Olympische Spelen krijgen, maar als er niet enkele stappen gezet worden, kan het een grote mislukking worden."

  Nog een doorn in het oog van de politicus is metrolijn 4 die de toeristen van het olympische park in Barra de Tijuca naar Copacabana moet voeren. Die was beloofd voor eind vorig jaar, maar de metro is nog altijd niet klaar. Een federale lening van 290 miljoen dollar om het project af te werken is nog niet vrijgegeven.

  "Ik heb altijd gezegd dat er zonder beveiliging en zonder de metro problemen zullen komen", stelde Dornelles. "Hoe gaan de mensen op de sites geraken als wij ze niet kunnen vervoeren?"