• home
 • video
 • pas verschenen

  "Totaal hopeloos" en "Verslagen door land met meer vulkanen dan profvoetballers"

  Gary Lineker met Alan Shearer in de BBC-studio.

  De exit van Engeland op het EK leidt tot een scholkgolf zonder weerga over de plas. De analisten doppen hun pennen over "Brexit2" in vitriool na de "beschamende vertoning tegen het nietige IJsland". "Dit was de slechtste wedstrijd in de geschiedenis van het Engelse voetbal" en "We verliezen van een land met meer vulkanen dan profvoetballers", klinkt het.

  De 2-1 tegen IJsland valt heel Engeland rauw op het dak. De natie zit in zak en as na een zoveelste teleurstelling op een groot toernooi. De analisten trekken een vergelijking met het WK van 1950 toen Engeland in BrazilIë uitgeschakeld werd door de VS.

  "Dit is nog veel erger dan wat het land in 1950 overkomen is. Nice zal een veel groter trauma zijn dan Belo Horizonte 66 jaar geleden. Dit is de ultieme vernedering in het tijdperk van de Premier League als wereldeconomie", schrijft The Telegraph.

  The Guardian zegt dat Engeland best de voetjes op de grond zet. "We zien onszelf nog altijd als het koninkrijk van het voetbal, maar hier kunnen we ons vragen bij stellen." De krant geeft alle spelers een stevige veeg uit de pan, niet het minst de niet bepaald secure doelman Joe Hart.

  "De doelman van Engeland mag de tekst van het volkslied dan harder meebrullen dan eender wie, als het op de belangrijke fases in een voetbalwedstrijd aankomt, is de man een gevaar voor zijn eigen team."

  The Daily Mail zegt dat de Engelse bond geoogst heeft wat hij gezaaid heeft. "We hebben twee jaar tijd verloren. Roy Hodgson had na het WK 2014 al de bons moeten krijgen na een toernooi dat twee matchen duurde (Engeland verloor in de groepsfase zijn eerste wedstrijden van Italië en Uruguay, red). Hodgson kon het toen niet en kon het nu ook niet."

  The Independent meent dat Engeland het spoor totaal bijster is. "De reden waarom onze natie geen band meer heeft met veel van deze spelers is hun ego. Te bekend, te belangrijk, te rijk en te machtig: dat is het Engeland van vandaag."

  Lineker: "Sprakeloos"

  Ook BBC-presentator Gary Lineker was gisterenavond met verstomming geslagen. Op Twitter tikte hij de frustraties van zich af. "Sprakeloos". "Het lijkt alsof we Europa op alle mogelijke manieren willen verlaten" en "De ergste nederlaag in onze geschiedenis. Verslagen door een land met meer vulkanen dan profvoetballers."

  Tweets van Lineker:

  Antwoord van de IJslandse voetbalbond:

  Shearer: "Volledig hopeloos"

  Alan Shearer zat in de BBC-studio tegenover Lineker en trok hevig van leer. "Dit was de slechtste prestatie die ik in mijn leven van een Engels team gezien heb. In mijn hele leven", zei Shearer.

  "Overklast in vechtlust, tactiek en volledig hopeloos tijdens de volle 90 minuten. Ik had al na de groepsfase gezegd dat het niveau van Engeland niet toereikend was."

  "Er stonden spelers in de ploeg die dat niet verdienen. Wat doet zo'n Jack Wilshere in de selectie? Raheem Sterling, wat heeft die gedaan? Zo kun je nog uren doorgaan, de lijst is eindeloos."

  "De spelers en de trainer zijn bezweken onder de druk. Tiener Marcus Rashford heeft in zijn invalbeurt van 4 minuten meer laten zien dan de rest."

  "Wij zijn verblind door de Premier League, waarvan we denken dat dat de beste competitie ter wereld is. Als het op talent aankomt, zijn we afhankelijk van buitenlandse spelers en trainers. We zijn helemaal niet zo goed als we denken."

  "Engelse bond wou me niet als bondscoach"

  Shearer vertelde tijdens zijn analyse nog een leuke anekdote. "Een jaar of 4/5 jaar heb ik de Engelse voetbalbond gezegd dat ik bondscoach wilde worden. Ze bekeken me eens zeiden: "Neen, want jij hebt geen ervaring". Daarop antwoordde ik: "Jullie hebben al genoeg ervaren trainers aangetrokken en fortuinen gespendeerd. Ik zou het zeker niet slechter doen dan zij". Of ik mijn diensten opnieuw ter beschikking zou stellen na deze EK-ontgoocheling? Zeker. Ik heb toernooi-ervaring."

  "Team voor WK in Timboektoe"

  Ook Rio Ferdinand, de voormalige topverdediger van Manchester United, nam in de BBC-stoel geen blad voor de mond. "Dit is beschamend. Als je aan een toernooi begint en niet je beste team of opstelling kent, dan heb je een groot probleem."

  "Er zit totaal geen filosofie achter. Geen finesse ook en geen creativiteit. Ik was blij met onze EK-voorronde en had er een goed oog in, alles liep zo makkelijk."

  "Ik had niet verwacht dat we Europees kampioen zouden worden, maar ik had wel gedacht dat de jonge spelers al dat goede zouden bevestigen. Maar niets van dat."

  Ex-international Chris Waddle was even scherp. "We hebben geen leiders. Onze spelers worden te veel gepamperd en lopen rond met koptelefoons. Je krijgt er niks uit."

  "De Engelse bond zal nu wel zeggen dat het team in opbouw is voor het WK 2022 in Qatar. En daarna voor het WK in Timboektoe."